Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Nejdřív ukončete blokádu hranic, pak se může jednat, vyzývá Kyjev Varšavu

Nejdřív ukončete blokádu hranic, pak se může jednat, vyzývá Kyjev Varšavu
Fronta kamionů na přechodu Medyka-Šehyni | zdroj: Profimedia

Ukrajinská ambasáda v Polsku ve čtvrtek v oficiální nótě adresované polskému ministerstvu zahraničí vyzvala Varšavu k ukončení protestní blokády polských autodopravců na polsko-ukrajinských hranicích. Podle Kyjeva, který se odkazuje na zprávy ukrajinských médií o smrti dvou ukrajinských řidičů čekajících v koloně, dává pro rozpuštění důvod polský zákon o shromažďování. Na facebooku o tom informoval ukrajinský velvyslanec v Kyjevě Vasyl Zvaryč.

У зв’язку із смертю, на привеликий жаль, уже другого українського водія, який керував українським вантажним автомобілем,...

Zveřejnil(a) Vasyl Zvarych dne Čtvrtek 23. listopadu 2023

Od začátku listopadu jsou pro kamiony neprůjezdné hraniční přechody Dorohusk-Jahodyn, Hrebenne-Rava-Ruska a Korczowa-Krakovec. Mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko podle serveru Ukrajinska pravda uvedl, že polští řidiči kamionů ve čtvrtek rozšířili blokádu také na přechod Medyka-Šehyni. Ukrajinští řidiči v koloně se potýkají s nedostatkem paliva a mají problém se ohřát, zaznělo v reportáži ruské redakce BBC.

V noci na čtvrtek podle ukrajinských médií zemřel u obce Korczowa ukrajinský řidič kamionu. O smrti dalšího ukrajinského řidiče na přechodu Dorohusk-Jahodyn psala ukrajinská média 12. listopadu.

„Omezení provozu nákladní dopravy ze strany polských protestujících vytváří hrozbu pro život a zdraví lidí, vede ke značnému ohrožení bezpečnosti a pořádku provozu na veřejných komunikacích, a proto v souladu s polským zákonem o shromažďování dává přímý popud k rozpuštění blokády orgány místní samosprávy,“ uvedl ukrajinský velvyslanec.

Polským dopravcům se nelíbí, že jejich ukrajinští konkurenti stále využívají výjimku, která jim od ruské invaze umožňuje bez povolení vjezd na území EU. Podle nich to škodí konkurenceschopnosti. Poláky podporují i jejich kolegové z dalších zemí střední Evropy včetně Česka a Slovenska. K protestu na hraničním přechodu Medyka-Šehyni se přidali i zemědělci, kteří si stěžují na pokles cen zemědělských produktů způsobený dovozem ukrajinského obilí.

Ukrajina dnes zdůraznila, že dříve než začnou jakákoli jednání o změnách ohledně povolení ke vjezdu kamionů na území unie, musí blokády na polských hranicích skončit. „Naším úkolem je nejdříve otevřít silnice a pak hovořit o požadavcích, které protestující mají,“ uvedl náměstek ukrajinského ministra pro hospodářský rozvoj, obchod a zemědělství Taras Kačka.

„Je třeba to řešit u jednacího stolu. V Bruselu, ve Varšavě nebo v Kyjevě, nikoli na silnici v zimě, kde si to vybírá daň nejen v ekonomice, ale také na zdraví a životě řidičů,“ dodal Kačka.

Nejdelší kolona je aktuálně u obce Korczowa, kde stojí ve směru na Ukrajinu asi tisícovka kamionů. Asi 750 nákladních vozů čeká u přechodu Dorohusk a kolem 620 u přechodu Hrebenne.

Ukrajinské úřady uvádějí, že polské hranice přes osm přechodů s Ukrajinou každý měsíc překročí asi 40 000 až 50 000 kamionů, což je dvakrát tolik než před začátkem války. Většina kamionů patří ukrajinským dopravcům.

Zdroje: