Vaše běžné prášky vás mohou zabít nebo zmrzačit. Nedělejte tuhle jednu chybu...
25. 4. 2025 – 6:49 | Magazín | Žanet Ka

Vypijete s pilulkou sotva lok vody? Nebo si ji dáte rovnou nasucho? Možná se budete divit, ale právě takto nevinně vypadající zlozvyky mohou snížit účinnost léků- a někdy dokonce ohrozit zdraví. Češi nejsou v zapíjení léků zrovna příkladní.
Potvrzuje to nový průzkum mezi téměř 4 600 lidmi, který realizovala společnost DrugAgency ve spolupráci se zdravotní pojišťovnou OZP. Výsledky? Mírně řečeno znepokojivé.
Sklenice vody? Jen pár vzorných
Léky bychom správně měli zapíjet čistou vodou, ideálně kohoutkovou nebo balenou- a to alespoň 200 ml (tedy zhruba plná sklenice). Téměř polovina z nás si vystačí s půlkou sklenky a dvě pětiny s pouhými dvěma doušky. A téměř 2 % lidí léky vůbec nezapíjí.
„Léky bychom měli zapíjet ideálně plnou sklenicí vody, což u nás dělá jen cca 8 % respondentů. Je to ale důležité, aby se léky správně rozpustily. Zní to možná jako drobnost, ale objem tekutiny i její složení mají na účinnost léčiv zásadní vliv,“ říká PharmDr. Josef Suchopár, zakladatel společnosti DrugAgency.
Na co si dát pozor? Šťávy, čaje, alkohol
Možná si myslíte, že voda jako voda. Jenže pozor- ani každá voda není ideální. Ty s vyšším obsahem vápníku nebo hořčíku mohou snižovat vstřebatelnost některých léků. A co teprve další nápoje?
„Až budete zapíjet léky, vyhněte se hlavně grapefruitové a brusinkové šťávě, ale také jablečnému moštu, mléku a čaji černému, zelenému i rooibosu. Nejsou vhodné ani nápoje s kyselinou fosforečnou (například Coca-Cola), zeleninové šťávy a samozřejmě už vůbec ne alkohol,“ varuje MUDr. Jana Ježková ze zdravotní pojišťovny OZP.
Pivo a prášek? Pro mnoho Čechů běžná praxe
Téměř 20 % lidí přiznalo, že někdy léky zapíjí alkoholem- pivem, vínem nebo dokonce tvrdým alkoholem. „Kombinace léčiv a alkoholu je naprosto nevhodná. Nejen, že může způsobit řadu komplikací, ale ovlivňuje i účinnost léků a zvyšuje výskyt jejich nežádoucích účinků, především tlumivých- výsledkem může být silná únava, závratě nebo i poškození jater. Naprosto nevhodný je i grapefruitový džus, který ovlivňuje enzym CYP3A4 v tenkém střevě a játrech. Jakmile šťáva tento enzym blokuje, může to vést ke zvýšení hladiny léků v krvi, což zvyšuje riziko nežádoucích účinků a může dojít k předávkování,“ doplňuje PharmDr. Suchopár.
Z průzkumu vyplynulo například toto:
- 8 % zapíjí léky pivem
- 5 % vínem
- 1,5 % tvrdým alkoholem
A čaj? Ani ten není ideální
Sklenička čaje může působit neškodně, ale i zde číhá problém. „Černý čaj může snižovat vstřebávání léků, zelený čaj může zpomalovat jejich odbourávání, čímž zvyšuje riziko nežádoucích účinků. A třeba třezalka tečkovaná nebo rooibos mohou snižovat účinnost hormonální antikoncepce,“ popisuje dále MUDr. Ježková.
A co tedy dělat správně?
Jednoduše- zapíjet léky vždy čistou vodou a v dostatečném množství. Pokud užíváte více léčiv nebo doplňků stravy, vyplatí se zkontrolovat možné interakce. Klienti OZP mají tu výhodu, že to mohou udělat snadno- v aplikaci VITAKARTA je k dispozici nástroj pro on-line kontrolu interakcí léků, potravin a nápojů.
„Naši pojištěnci si mohou zkontrolovat možné interakce třeba hned v lékárně, když kupují volně prodejný lék nebo doplněk stravy. Nejde o planý poplach- některé kombinace opravdu mohou způsobit zdravotní komplikace,“ uzavírá MUDr. Ježková. OZP navíc svým pojištěncům nabízí praktického pomocníka- VITAKARTU, kde si můžete online zkontrolovat, zda se vaše léky snášejí nejen mezi sebou, ale i s doplňky stravy nebo jídlem.