Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Polští řidiči kamionů protestují proti konkurenci z Ukrajiny, hranici chtějí blokovat až do února

Polští řidiči kamionů protestují proti konkurenci z Ukrajiny, hranici chtějí blokovat až do února
Polští řidiči kamionů blokují hlavní přechod na hranici s Ukrajinou | zdroj: Profimedia

Polští řidiči kamionů varují, že budou blokovat hlavní přechod na hranici s Ukrajinou Dohorusk-Jahodyn až do února. S odvoláním na vyjádření jednoho z organizátorů polského protestu Rafala Meklera na sociálních sítích to uvedla ukrajinská agentura Unian. Polští autodopravci začali na protest proti konkurenci z Ukrajiny blokovat hraniční přechody z Polska na Ukrajinu na počátku listopadu. Požadují, aby Evropská unie pro přepravce z Ukrajiny znovu zavedla povinnost povolení k vjezdu do EU.

„Podali jsme další žádost. Protest v Dohorusku prodloužen do 1. února 2024. Přijato bez výhrad!“ uvedl jeden z organizátorů protestů Mekler, který je zároveň lídrem krajně pravicové strany Konfederace v Lublinském vojvodství.

W czwartek na Medykę wchodzą rolnicy! Razem możemy więcej!

Zveřejnil(a) Rafał Mekler dne Úterý 21. listopadu 2023

Mekler kromě toho avizoval rozšíření protestu ze stávajících tří přechodů na čtyři. Od čtvrtka se podle něj k protestu připojí polští zemědělci, kteří budou demonstrovat na přechodu Medyka-Šehyni.

Podle reportáže stanice BBC zveřejněné v úterý jsou na ukrajinsko-polských hranicích mnohakilometrové kolony kamionů. Ukrajinští řidiči jsou nuceni žít ve svých vozech. Jeden z nich si novinářům stanice postěžoval, že čekajícím přepravcům dochází palivo, takže mají problém se ohřát.

profimedia-0823268365 Polští řidiči kamionů blokují hlavní přechod na hranici s Ukrajinou | zdroj: Profimedia

Orbán hrozí, že Maďarsko bude vetovat unijní podporu pro Ukrajinu, píše Politico

Maďarský premiér Viktor Orbán v dopise šéfovi Evropské rady Charlesu Michelovi vyzval ke „strategické diskusi“ o další podpoře Ukrajiny na příštím summitu EU v prosinci. Orbán smysluplnost podpory zpochybňuje. Podle serveru Politico, který má dopis k dispozici, Orbán nepřímo naznačuje, že Maďarsko by mohlo vetovat 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) na financování ukrajinské vlády i přístupové rozhovory s Kyjevem. Podle nejmenovaného diplomata Orbán Ukrajinu využívá jako páku při vyjednávání s Bruselem, který zadržuje 13 miliard eur (asi 318 miliard korun) ve fondech pro Maďarsko kvůli pochybnostem o stavu tamního právního státu.

„Evropská rada by měla zhodnotit, jak efektivní je její současná politika vůči Ukrajině, včetně četných podpůrných programů. Považujeme tyto cíle za realisticky dosažitelné? Je tato strategie udržitelná bez silné podpory Spojených států? Můžeme pokračující podporu Spojených států považovat za samozřejmou? Jak si představujeme bezpečnostní architekturu Evropy po válce?“ táže se Orbán.

Ve vztahu k USA se maďarský premiér odkázal na skutečnost, že republikánská většina amerického Kongresu se zdráhá zvednout ruku pro nový balík pomoci pro Izrael a Ukrajinu o celkové výši 106 miliard dolarů, z čehož by více než 61 miliard mělo připadnout Ukrajině, a který se snaží protlačit demokratický prezident Joe Biden.

Orbánův dopis je další kapitolou dlouhotrvajícího sporu mezi Bruselem a Budapeští o 13 miliardách eur pro Maďarsko, které Brusel neuvolňuje kvůli obavám, zda země dostává evropským standardům právního státu, píše Politico.

Aniž by to prohlašoval přímo, dopis naznačuje, že Budapešť by mohla využít svého veta a blokovat 50miliardovou pomoc pro ukrajinskou vládu, 500 milionů eur (asi 12 miliard korun) vojenské pomoci i zahájení přístupových rozhovorů s Kyjevem. Evropští lídři přitom doufali, že tyto body schválí na summitu v polovině prosince, píše Politico.

Dotyčný nejmenovaný diplomat serveru sdělil, že některé evropské země zkoumají způsoby, jak na podpoře Ukrajiny pracovat mimo unijní struktury, například prostřednictvím Evropského mírového nástroje (EPF), a de facto tak nechat Budapešť za dveřmi. „Takový přístup by ale nefungoval v případě přístupových rozhovorů,“ připomněl diplomat s tím, že v zájmu zachování evropské jednoty zatím podle něj není dobrým nápadem Maďarsko obcházet.

Další možností je v případě maďarského veta věc odložit na jaro příštího roku - ukrajinská vláda se svým rozpočtem „dostane na hranu“ až v březnu a Evropská komise by získala více času, jak Budapešť přimět ke spolupráci v otázce Ukrajiny.

„Je to taková přetahovaná,“ dodal nejmenovaný diplomat. Evropská komise podle něj doposud prokázala velkou schopnost předejít „politickým výbuchům“ s Budapeští.

Zdroje: