Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Obětí zemětřesení je přes šest tisíc, EU zmobilizovala přes 1150 záchranářů

Aktualizováno: Obětí zemětřesení je přes šest tisíc, EU zmobilizovala přes 1150 záchranářů
Následky ničivého zemětřesení v Turecku | zdroj: Profimedia

Evropská unie dosud prostřednictvím svého centra pro pomoc při katastrofách zmobilizovala 27 pátracích a záchranných týmů pro Turecko, které v pondělí zasáhlo mohutné zemětřesení s tisícovkami obětí. Oznámil to dnes unijní komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič. V týmech je dohromady více než 1150 záchranářů a zhruba 70 speciálně vycvičených psů.

Počet mrtvých po ničivém pondělním zemětřesení o síle 7,8 stupně v Turecku a Sýrii podle nejnovější bilance přesáhl 6000. V Turecku zemřelo nejméně 4544 lidí a v Sýrii 1712, zraněných jsou desetitisíce. Celkový počet obětí bude zřejmě dále stoupat s tím, jak pokračují odklízecí práce. Situaci v zemi komplikuje špatné počasí, kvůli kterému je velmi těžké dostat do některých regionů pomoc. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v deseti provinciích, které postihlo ničivé zemětřesení, na tři měsíce nouzový stav.

„Dosud jsme zmobilizovali 27 pátracích a záchranných a lékařských týmů z 19 evropských zemí prostřednictvím mechanismu civilní ochrany EU na pomoc po zemětřesení, dohromady přes 1150 záchranářů a 70 záchranářských psů,“ napsal Lenarčič na twitteru.

Všem 19 zemím, které se na pomoci podílejí, eurokomisař poděkoval za „solidaritu EU v její nejlepší podobě“. Mezi těmito zeměmi uvedl i Českou republiku. Na koordinované pomoci EU se však podle něj podílely i nečlenské země, jako je Albánie nebo Černá Hora.

Předtím Lenarčič na twitteru uvedl, že v pondělí odpoledne do zasažených oblastí jako první týmy v rámci pomoci koordinované Evropskou unií dorazily týmy z Rumunska, Bulharska a Maďarska. V oblasti už jsou ale i čeští záchranáři.

Pomoc s pátracími a záchrannými operacemi Ankaře nabídlo 70 států.

Čas na záchranu rodin uvázlých pod troskami se krátí

Čas na záchranu stovek rodin, které jsou po ničivém zemětřesení stále uvězněny pod troskami zřícených budov, se krátí, prohlásil Ráid Sálih, který je šéfem opoziční syrské civilní obrany, známé též jako Bílé přilby.

Sálih řekl, že Bílé přilby, které pomáhají se záchrannými pracemi v opozicí ovládaných oblastech, potřebují urgentní pomoc od mezinárodních organizací. „Při záchraně životů je každá vteřina dobrá. Vyzýváme všechny humanitární organizace, aby poskytly materiální pomoc a bezodkladně na tuto katastrofu reagovaly,“ dodal.

Organizace Lékaři bez hranic, která v Sýrii působí, informovala, že při zemětřesení zemřel jeden z jejich spolupracovníků. Byl nalezen mrtvý pod troskami svého domu ve městě Idlib. Další zase pohřešují své rodinné příslušníky. „Jsme v naprostém šoku a zarmoucení z toho, jaký dopad má tato katastrofa na tisíce lidí, včetně našich kolegů a jejich rodin,“ uvedl vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii, Sebastien Gay.

Jak popsal, zdravotnická zařízení a nemocnice jsou přetížené. Zdravotnický personál v severní Sýrii neustále pracuje, aby se postaral o obrovský počet zraněných, které zařízení soustavně přijímají. „V severní části Idlibu ošetřily naše týmy během prvních hodin po zemětřesení zhruba 200 zraněných a přijaly 160 lidí, kterým již nedokázaly pomoct. V oblasti provozujeme nebo podporujeme několik zařízení a klinik. K lidem se dostáváme i za pomoci sanitek,“ doplnil Gay.

Lékaři bez hranic hned po zemětřesení poskytli podporu 23 zdravotnickým zařízením v provincii Idlib a Halab (Aleppo), kterým darovali lékařské sady první pomoci a posílili jejich týmy dalším zdravotnickým personálem. Kromě toho týmy organizace zajistily pro vysídlené obyvatele v severozápadní Sýrii přikrývky a sady s nejzákladnějšími potřebami.

Stovky domů byly v regionu zničeny a tisíce lidí zůstaly bez domova. Obyvatelé ze strachu z dalších otřesů, které pokračovaly i během dne, zůstávají venku, a to i přesto, že na místě poslední tři dny sněží.

Zemětřesení je obrovskou katastrofou pro Turecko, situace na severu Sýrie je ale mnohem zoufalejší. Hranice je přísně kontrolovaná a záchranáři ze zahraničí do oblasti nemají přístup a místní nemají k dispozici těžkou techniku.

Na 1,7 milionu lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a kteří v oblasti žijí, si mysleli, že jejich životy nemohou být horší. Pak ale udeřilo zemětřesení. Dlouhá léta žijí v provizorních přístřešcích a nedokončených budovách a stali se uprchlíky ve své vlastní zemi.

V některých oblastech Halabu a Idlibu se zřítila na lidi celá města. Lidé uvěznění pod troskami často volají o pomoc a křičí bolestí, ale není téměř nikdo, kdo by na jejich volání reagoval. Lidem žijícím v severní Sýrii nezůstalo po více než 11 let trvající válce téměř nic, ničivé zemětřesení jim zanechalo ještě méně, napsal server britské BBC.

Česká ambasáda v Turecku po zemětřesení zjišťuje informace o jedné krajance

České velvyslanectví v Ankaře v tuto chvíli nemá žádné informace o tom, že by mezi mrtvými či zraněnými při ničivém pondělním zemětřesení byli Češi. ČTK to v telefonickém rozhovoru dnes řekl velvyslanec v Turecku Pavel Vacek.

„V tuto chvíli nevíme pouze o jediné české občance, a to shodou okolností v provincii Adiyaman, kde se nyní rozmísťuje i tým českých záchranářů,“ řekl. To, že ambasáda nemá o ženě žádné zprávy, ale nemusí vůbec nic znamenat, doplnil.

Velvyslanectví už v pondělí pomáhalo skupině šesti Čechů, kteří jsou v zemi pracovně a při otřesech půdy se nacházeli v provincii Kahramanmaraş. „Víme, že tato šestice Čechů už se přesouvá přes město Kayseri do Ankary, kde na ně čekáme. Zítra (ve středu) odlétají přes Německo do vlasti,“ uvedl vedoucí diplomatické mise.

Ambasádě se ozvala ještě další Češka s dítětem, která se podle velvyslance „v tuto chvíli nachází v jednom ze sběrných míst ve městě Antakya“. Vacek v této souvislosti dodal, že krajané, kteří mají v Turecku povolení k pobytu, nemají žádnou povinnost se ambasádě hlásit. S těmi, o kterých velvyslanectví ví, se snaží být v v kontaktu.

Zdroje: