Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Zeman s Čaputovou věří, že dobré česko-slovenské vztahy budou pokračovat i za Pavla

Zeman s Čaputovou věří, že dobré česko-slovenské vztahy budou pokračovat i za Pavla
Miloš Zeman a Zuzana Čaputová | zdroj: TASR / Profimedia

Prezident Miloš Zeman vyjádřil naději, že dobrá úroveň vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem bude pokračovat i s jeho nástupcem v úřadu Petrem Pavlem. Řekl to novinářům po dnešní schůzce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ta uvedla, že má k Pavlovi názorově blízko.

„Věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá česko-slovenská spolupráce,“ řekl Zeman při své rozlučkové návštěvě Slovenska ve funkci hlavy státu. Dodal, že Pavla sice ve volbě nepodporoval, ale přeje mu, aby byl úspěšný v zájmu Česka.

Čaputová řekla, že vnímá svou hodnotovou a názorovou blízkost s Pavlem a očekává dobrou spolupráci. „Na spolupráci se těším, věřím, že bude intenzivní a že společně budeme moci i v rámci regionu být silným hlasem rozumu, prozápadní orientace a respektu k evropským hodnotám,“ řekla Čaputová.

Slovenská prezidentka už po skončení rozhodujícího kola přímé volby osobně gratulovala Pavlovi v jeho volebním štábu v Praze ke zvolení hlavou státu. Dříve uvedla, že Pavlovi popřála v době, kdy již jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) uznal porážku. Současně odmítla kritiku za jeho podporu i připomenutím postupu Zemana před slovenskými prezidentskými volbami, kdy týden před jejich konáním přijal na zámku v Lánech protikandidáta Čaputové Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch ve volbách. Pavel se ujme úřadu 9. března.

Zeman i Čaputová ocenili vysokou úroveň vztahů mezi Českem a Slovenskem. „Vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejenom bezproblémové, ale skvělé,“ řekl Zeman, který zavítal do Vysokých Tater už v pondělí.

„Naše země mají k sobě velmi blízko. Ta kvalita se ukazuje v různých typech spolupráce, ekonomické, kulturní, v mezilidských vztazích. Jsem ráda, že se ukazuje zejména v situacích, kdy je třeba si navzájem pomoci,“ řekla Čaputová. V této souvislosti zmínila české velení v mnohonárodní bojové jednotce na Slovensku a pomoc Česka se zajištěním ochrany slovenského vzdušného prostoru.

Zeman řekl, že jedním z názorových rozdílů mezi ním a Čaputovou byl pohled na stranu Zelených a na takzvaný zelený fanatismus. Současně podpořil slovenské ekology, kteří kritizovali postavenou rozhlednu v turistické lokalitě Štrbské Pleso. Čaputová se před vstupem do vysoké politiky jako právnička angažovala v tématech životního prostředí.

Prezidenti Česka a Slovenska hovořili také o regionální spolupráci. Podle Čaputové v uskupení visegrádská čtyřka (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) není jednota v názoru na téma právního státu či pomoci Ukrajině. Zeman řekl, že prosazoval rozšíření V4 o Slovinsko a že hlavně Maďarsko o to nemělo zájem.

Během tři dny trvající návštěvy Slovenska má Zeman na programu také schůzky s dalšími současnými a bývalými slovenskými politiky, včetně premiéra Eduarda Hegera a exprezidentů Andreje Kisky a Rudolfa Schustera.

Zdroje: