Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo na 2400 mrtvých

Aktualizováno: Ničivé zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo na 2400 mrtvých
Následky zemětřesení v Turecku | zdroj: Profimedia

Turecko a Sýrii dnes nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení, které si vyžádalo přes 2400 obětí. Prezident Miloš Zeman kondoloval tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi, hlubokou soustrast vyjádřil také syrskému lidu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na twitteru uvedl, že jej zpráva hluboce zasáhla. Kondoloval všem, které katastrofa postihla. Připomněl, že Česko do Turecka pošle 68členný tým českých hasičů. Na místo vyrazí příslušníci hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje.

Zemětřesení si podle poslední bilance vyžádalo nejméně 1500 obětí, dalších nejméně 900 lidí přišlo o život v sousední Sýrii. Očekává se, že počet mrtvých bude nadále růst. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jde o největší zemětřesení od roku 1939. Druhé zemětřesení o síle 7,6 stupně zasáhlo podle úřadů jihovýchod Turecka před polednem.

Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. V části Turecka postižené zemětřesením se jich podle resortu skupina nachází, všichni jsou ale v pořádku. „Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu se skupinou Čechů, kteří se nacházejí v postižené provincii Kahramanmaras. Jsou v pořádku a náš zastupitelský úřad jim zajišťuje dopravu ze zasažené oblasti,“ sdělila mluvčí Mariana Wernerová. V cestovatelském systému Drozd je podle ní přihlášeno padesát Čechů v celém Turecku.

Velvyslanectví v Ankaře pomáhá skupině asi šesti Čechů, kteří byli v oblasti zasažené zemětřesením, aby se dostali do bezpečí, nebo do České republiky. Na dnešní tiskové konferenci při návštěvě ministerstva zahraničí to řekl premiér Petr Fiala (ODS). 

Hospodářské škody způsobené zemětřesením v Turecku se pravděpodobně budou pohybovat v rozmezí od jedné do deseti miliard dolarů (zhruba 22 až 220 miliard korun). Mohly by tak odpovídat až dvěma procentům hrubého domácího produktu Turecka. Podle serveru CNN to vyplývá ze zprávy americké geologické služby USGS.

Turečtí záchranáři vyrazili na místo neštěstí, Turecko ale také požádalo o mezinárodní pomoc. Okamžitou pomoc nabídlo i Řecko, které jinak nemá s Tureckem jednoduché vztahy. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis na twitteru napsal, že je „devastujícím zemětřesením hluboce zarmoucen“. Také Bulharsko coby další sousední země Turecka bude pomáhat; do oblasti vysílá hasiče, záchranáře a lékaře. Ke stejnému kroku je připraven také Izrael, pomoc nabízí rovněž Egypt, Rusko, Ukrajina, Německo a řada dalších zemí. Specialisty do zasažených oblastí vyšle i Nizozemsko. Práci záchranářů ale komplikují nepříznivé povětrnostní podmínky.

Zdroje: