Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Tank Tomáš byl nasazen do bojů na Ukrajině, Rusové ovládli východní část Bachmutu

Tank Tomáš byl nasazen do bojů na Ukrajině, Rusové ovládli východní část Bachmutu
Ukrajinské dělostřelectvo v bojích o Bachmut | zdroj: Profimedia

Tank Tomáš zakoupený z prostředků českých dárců, už byl nasazen v bojích na Ukrajině. ČTK to řekl spoluautor kampaně Dárek pro Putina Martin Ondráček. Projekt ironicky pojmenovaný po ruském prezidentu Vladimiru Putinovi považuje za unikátní svorník mezi českými organizacemi, úřady a ukrajinskou stranou.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku loňského května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

„Víme, že tank Tomáš zabalili; víme, že odjel do Polska a známe člověka, který ví, kdy a kde byl nasazen do bojů na Ukrajině,“ uvedl Ondráček. Podrobnosti podle něj zná jen velmi malý okruh lidí. Marketingový tým ukrajinského generálního štábu mu slíbil, že jednoho dne podrobnosti zveřejní, ale i díky popularitě Tomáše s informacemi o něm nakládá Kyjev obezřetně, aby je nepřítel nemohl zneužít, řekl.

„Po tanku Tomáš se vybíralo na munici, denně lidé přispěli přes milion korun, a tak se každý den podepisovaly nové objednávky munice,“ popsal Ondráček další části kampaně. Dárci přispěli i na 15 mobilních systémů protivzdušné obrany Viktor české výroby, sanitky, drony nebo na výcvik vojáků a záchranářů. Dárek pro Putina pomohl také s organizací přestavby dvou nákladních pancéřovaných aut od České národní banky, která poslouží k evakuaci těžce zraněných ukrajinských vojáků. V nejbližších dnech kampaň zveřejní informace, na jakou zbraň české výroby se bude přispívat příště.

K prvnímu výročí začátku války chystá iniciativa na 25. února rozsáhlou akci pro veřejnost s názvem „Máme jasno“. Její součástí bude videomapping, průvod Prahou, který projde kolem ruské ambasády a skončí u té ukrajinské, kde na večerním koncertu vystoupí čeští i zahraniční umělci. Pořadatelé očekávají i zdravice z Ukrajiny.

„Válka nepůjde vyhrát beze zbraní a Evropa nemůže dopustit, aby Ukrajina prohrála,“ uvedl Ondráček. Kampaň podle něj pomáhá přesvědčit veřejnost, že „zbraně jsou nezbytné k nastolení míru“. Názor veřejnosti se v tomto ohledu za rok války výrazně změnil, a lidé už tak neodsuzují výrobce zbraní a obchodníky s nimi, míní.

Myslí se i na období po válce

Kampaň má i nápady pro poválečné období, kdy chce přetavit nadšení dárců do nového projektu a vybírat peníze na generátory. S ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) spolupracuje Dárek pro Putina na projektu zapojmeukrajinu.cz. Ministerstvo vyhledává dodavatele a zajistí doručení generátorů na místo, iniciativa s pomocí platformy Donio bude vybírat peníze na jejich nákup. Začátek je plánovaný na 14. února.

První generátor půjde do nemocnice, kde je potřebný na zajištění chodu inkubátorů na dětském oddělení, druhý by Ondráček rád poslal na ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost, který ho rovněž nemá. Dosud veškeré zboží kupované z prostředků kampaně bylo vyrobené nebo přítomné v ČR, generátory budou první výjimkou.

Prostřednictvím fiktivního zbraňového e-shopu na webu zbraneproukrajinu.cz se dosud podařilo vybrat přibližně 385 milionů korun od zhruba 100 000 dárců. Do kampaně přispívají jednotlivci i firmy, jejich seznam je neveřejný. Zvýšený zájem dárců zaznamenal projekt kolem 21. srpna na výročí okupace bývalého Československa vojsky států Varšavské smlouvy, kdy posílali jako symbolickou připomínku roku invaze po 1968 korunách. 

Rusové ovládli východní část Bachmutu, připustil ukrajinský důstojník

Ruští vojáci ovládli část Bachmutu, kontrolují hlavní zásobovací trasy a situace je „objektivně těžká“, řekl v pondělí televizi Nastojaščeje vremja velitel jedné z ukrajinských jednotek, bránící toto město v Donbasu na východě země. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obrana Bachmutu byla hlavním tématem pondělního zasedání armádního velení.

„Nepřítel částečně obsadil město: průmyslovou zónu a čtvrť soukromých domů až po řeku. Skutečně se mu daří prorážet na nevelkých úsecích fronty a přibližovat se k našim pozicím. Město je nyní ustavičně a systematicky ostřelováno z minometů,“ řekl Denys Jaroslavskyj.

Rusové podle tohoto důstojníka mohou také ostřelovat dvě hlavní cesty spojující město s ukrajinským týlem a snaží se jej definitivně odříznout od zásobování. Na Bachmut už neútočí žoldnéři z Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny, ale jednotky pravidelné ruské armády, které jsou podle Jaroslavského dobře vycvičeny a počínají si naprosto profesionálně - „úplně jako my“. Je třeba přiznat, že nepřítel se poučil z dřívějších chyb a boje v Bachmutu „nejsou žádná procházka“, připustil ukrajinský důstojník.

Říčka Bachmutka dělí Bachmut na dvě nestejně veliké části. Východní část sestává hlavně ze soukromých domů, ale na severu přiléhá průmyslová zóna. V těchto místech se bojuje již několik měsíců, připomněla stanice BBC a dodala, že západní část města je výrazně větší a také se tam nalézá jeho centrum. Z důstojníkových slov podle BBC vyplývá, že Rusové obsadili více než třetinu města.

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoposelství uvedl, že Bachmut byl ústředním tématem jeho pondělní schůzky s armádním velením. Obrana proti ruským pokusům proražení linií na tomto úseku fronty podle něj bude pokračovat. „Děkuji každému vojákovi, který projevil odhodlání vzdorovat,“ řekl. Zmínil také, že se jednalo o zásobování frontových jednotek municí.

Zelenskyj dále oznámil, že několik příhraničních a frontových oblastí získá v nadcházející době nové vedení, které bude mít vojenské zkušenosti. Neupřesnil, o které oblasti půjde, nedávno však Zelenskyj odvolal šéfy Kyjevské, Dněpropetrovské, Záporožské, Sumské a Chersonské oblasti.

Televizi Nastojaščeje Vremja vysílající v ruštině a s redakcí v Praze založily americké rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) a Hlas Ameriky. Televize je financována americkým Kongresem.

 

Zdroje: