Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Německo zavádí hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem

Aktualizováno: Německo zavádí hraniční kontroly s Českem, Polskem a Švýcarskem
Německo chce obnovit hraniční kontroly | zdroj: Profimedia

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová se rozhodla dočasně obnovit stacionární kontroly na hranicích s Českou republikou, Polskem a Švýcarskem podle vzoru kontrol, které od roku 2015 provádí na pomezí s Rakouskem. Původní informaci listu Die Welt dnes odpoledne potvrdilo spolkové ministerstvo vnitra. To uvedlo, že Faeserová už znovuobnovení kontrol oznámila Evropské komisi (EK), kterou také informovala o prodloužení kontrol s Rakouskem. Důvodem kontrol, které Německo v posledních týdnech výrazně zpřísnilo, jsou rostoucí počty azylových žádostí a boj proti převaděčům.

Německo spouští dočasné stacionární kontroly na hranici s Českem, informoval ČTK mluvčí spolkové policie z ředitelství v saské Pirně Axel Bernhardt. Na dálnici z Prahy do Drážďan podle zjištění fotoreportéra ČTK bylo dnes v 19:30 na odpočívadle nedaleko hraničního přechodu Breitenau - Krásný Les několik desítek až stovka policistů z Německa. Přesný počet policistů nechtěl mluvčí večer na místě novinářům sdělit. Hlídky kontrolovaly dodávky a autobusy, od některých posádek vozidel chtěly doklady. Kolony se netvořily. Kontroly se podle policie budou týkat i železničních spojů, především vlaků na trase z Prahy do Drážďan.

„S kontrolami začneme ještě dnes,“ řekl mluvčí dnes odpoledne. „Jsme uprostřed příprav na zřízení příslušných kontrol. Začít mohou bezprostředně,“ dodal.

Z pozdějšího policejního prohlášení vyplynulo, že začátek kontrol na odpočívadle poblíž přechodu Breitenau - Krásný Les na dálnici A17, která v Sasku navazuje na českou dálnici D8, byl stanoven na 19:30. „Na tomto zřízeném kontrolním místě se bude kontrolovat v nadcházejících dnech, ale také na jiných místech české a polské hranice,“ řekl večer na odpočívadle poblíž hranic Bernhardt. Na tomto stanovišti jsou podle něj i posily z pořádkových oddílů spolkové policie, bez kterých by opatření v takovém rozsahu nebyla možná. „Přesný počet (policistů) vám z takticko-operačních důvodů nemohu sdělit,“ řekl Bernhardt.

Policie podle něj dnes na saské A17 zatím měla dvě odhalení. „Jedno se týkalo převaděčství v osobním voze s osmi syrskými občany. Jeden z těchto osmi byl řidič, který fungoval jako převaděč,“ řekl mluvčí. Ve druhém případě podle něj šest tureckých občanů v autobuse nepředložilo potřebné dokumenty.

Na české straně pokračují intenzivnější hlídky, informovala dnes ČTK mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Podle ní se o dalším zvýšení kontrol jedná.

Obnovení kontrol, které budou prozatím trvat deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením, oznámila dnes spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Ta uvedla, že kontroly budou pružně reagovat na aktuální situaci, policisté tak mohou působit na jakémkoli úseku hranice. Faeserová v prohlášení uvedla, že Německo bude usilovat o to, aby kontroly měly co nejmenší dopad na běžný život a přeshraniční dopravu. Přesto je podle německé policie nutné při cestách do Německa počítat se zpožděními.

Součástí kontrol bude prohlídka interiérů vozidel, policie se proto bude nejvíce zaměřovat na dodávky a nákladní vozy. Takovýto postup policisté uplatňovali i při dosavadních namátkových kontrolách. Odteď ale budou hlídky působit přímo na hranicích.

O kontroly s Českem nejvíce usilovalo Sasko, které vedle Česka hraničí také s Polskem, přes které rovněž vede migrační trasa. Podle deníku Sächsische Zeitung bylo saské ministerstvo vnitra dnešním oznámením Berlína překvapené, protože Faeserová řadu týdnů odmítala obnovit stacionární kontroly. Mluvčí saského ministerstva vnitra řekl deníku, že Drážďany se o kontrolách dozvěděly z médií.

Spolková policie v Pirně sdělila, že u kontrol postupuje ve spolupráci se saskou zemskou policií a s policií Polska a Česka. O koordinaci kroků hovoří také česká policie. „Česko-německá policejní spolupráce funguje dlouhodobě velice dobře a již delší dobu v pohraničí vykonávají službu společné policejní hlídky,“ sdělil dnes večer na dotaz ČTK mluvčí české cizinecké policie Josef Urban. Zároveň mezi policejními složkami obou států pokračuje neustálá výměna důležitých informací, což je podle něj klíčové při vytipování a následném zadržení převaděčů. „V tom se nic nemění a spolupráce bude pokračovat nadále, zatím ve stejném režimu,“ zdůraznil mluvčí.

Zdroje: