Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Vzkaz voličů za svou neschopnost kancléř nepochopil a blábolí o obraně demokracie

Vzkaz voličů za svou neschopnost kancléř nepochopil a blábolí o obraně demokracie
Emmanuel Macron a Olaf Scholz | zdroj: Profimedia

Německý kancléř Olaf Scholz dnes uvedl, že je znepokojen úspěchy pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) v nedělních volbách ve spolkových zemích Bavorsko a Hesensko. Jde podle něj o obranu demokracie.

Volby v Bavorsku i Hesensku jasně vyhrála konzervativní unie CDU/CSU. AfD si však v obou spolkových zemích připsala výrazné zisky, když v Hesensku skončila na druhém a v Bavorsku na třetím místě. Očividným poraženým jsou Scholzovi sociální demokraté (SPD), kteří skončili s nejhorším poválečným výsledkem. Jedním z hlavních témat voleb byla nelegální migrace, k níž AfD zaujímá odmítavý postoj.

„Jde již o obranu demokracie,“ poznamenal Scholz k výsledkům voleb na tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem po zasedání vlád Německa a Francie v Hamburku.

Volební úspěch AfD ve dvojici západních spolkových zemí, které patří k nejbohatším v celém Německu, podle spolupředsedkyně strany Alice Weidelové ukazuje, že strana není žádným fenoménem východního Německa, kde je na vrcholu popularity, ale celoněmeckou lidovou stranou.

Na otázku, zda plánuje změnit německou migrační politiku, kterou konzervativní unie CDU/CSU i AfD kritizují, Scholz odpověděl, že „problémy, které jsou zřejmé, je třeba řešit“. To však podle něj nesouvisí s volbami. Uvedl, že jeho kabinet již nyní dělá mnoho pro omezení nelegální migrace. Připustil však, že počet uprchlíků přicházejících v současnosti do Německa je „příliš vysoký“.

Zdroje: