Dnes je čtvrtek 21. listopadu 2024., Svátek má Albert
Počasí dnes 2°C Občasné sněžení

Když se nedaří aneb Jak zachránit nepovedené cukroví

Když se nedaří aneb Jak zachránit nepovedené cukroví
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Rozpadající se těsto na rohlíčky, trhající se linecké těsto nebo sražený krém do náplně? Zarputile se vám připaluje cukroví jen z jedné strany? Došel cukr? Průšvihů, které se při vánočním pečení mohou stát, je celá řada. Jejich řešení jsou často jednodušší, než se může zdát.

Linecké těsto se trhá

Máte kvalitní máslo, skvěle voňavé a dochucené linecké těsto (nebo jeho kakaové či kávové verze), ale pořád se rozpadá? Na vině může být některá z chyb, které se lze snadno vyvarovat:

  • Vejce, mouka i máslo mají mít stejnou, pokojovou teplotu
  • Mouka musí být prosátá
  • Přidejte jeden malý plátek másla navíc
  • Lžíci mouky nahraďte lžící solamylu

Vanilkové rohlíčky se rozpadají

Příliš křehké vanilkové rohlíčky? Pokud se vám nedaří soudržné těsto, na vině může být rozdílná teplota surovin. Nechte těsto chvíli stát, aby všechny ingredience získaly stejnou teplotu a znovu zpracujte. Jinak dodržujme tato pravidla:

  • Těsto by mělo nejméně dvě hodiny odpočívat v lednici (ideálně přes noc), aby se lepek spojil s ořechy.
  • Rohlíčky obalujeme v cukru mírně vychladlé, těsně po vyndání z trouby jsou každé rohlíčky křehké, při chladnutí se stávají pevnějšími.

Pracičky nejsou vyklápět

Lepí se vám ořechy a pracičky na formičky a nejdou správně vyklopit? Pokud není chyba v těstě (neprosátá mouka nebo špatná teplota surovin), pak zádrhel může být v tuku, kterým vymazáváme formičku. Formičky je potřeba vymazávat vždy chladným tukem.

Pusinky jsou příliš tvrdé

Aby pusinky zůstaly i uvnitř trošku vláčné, můžete při šlehání cukru a bílků přidat trochu tekutého sladidla, například medu nebo javorového či čekankového sirupu.

Došel cukr

I to se může stát. Pokud dojde cukr jenom moučkový a stále máte k dispozici krystalový, je pomoc jednoduchá pomoc: namixovat si potřebné množství cukru v mixéru do sypkého prášku. A pokud došel cukr komplet, pohledejte recepty zdravé výživy nebo veganské, v některých lze nahradit cukr medem, případně mějte doma po ruce jiná sladidla, jako například stevii.

Cukroví se beznadějně rozpadá

Nemusíte ho vyhazovat. Rozdrolte ho, smíchejte s máslem a vytvarujte vláčné těsto, které můžete použít na tvoření nepečených druhů cukroví. Úly, různé ochucené kuličky…

Čokoláda se srazila

Na polevy se nejlépe hodí hořká vysokoprocentní čokoláda, kterou rozpouštíme v horké lázni. Pokud se čokoláda srazí, můžeme ti napravit rozmícháním lžičky ztuženého rostlinného tuku nebo oleje na každých 25 g čokolády. Čokoláda se sráží, když ji rozehříváte příliš rychle, má se jen pozvolna rozpouštět. Ve chvíli, kdy je polovina hmoty rozpuštěná, klidně ji již odstavte, zbytek se teplem rozpustí sám.

TIP: Chcete-li na polevu použít mléčnou nebo bílou čokoládu, úspěch si zajistíte tím, že ji před rozehříváním nastrouháte na jemno.

Lanýže se rozpouštějí

Základem úspěchu při výrobě čokoládových lanýžů je pracovat studenýma rukama a mít neustále čokoládu spíše vychlazenou, stejně jako další ingredience: smetanu, máslo a likéry. Zpracováváme také vždy jen malé množství hmoty, zatímco zbytek odpočívá v ledničce.

Cukroví se připaluje 

Z jedné strany máte cukroví stále připálené? Teplota v troubě může kolísat, takže víte-li o tom, že jedna část trouby "peče víc", cukroví v tomto místě buď překryjte alobalem, nebo plech v polovině pečení otočte. Raději cukroví vyndejte o půl minutky dříve než později. Uvědomte si, že částečně se dopéká ještě na horkém plechu.

Krém do ořechů a cukroví se srazil

Máslový krém se může srazit. Na vině může být příliš rychlá práce, různá teplota surovin nebo fakt, že máslo příliš zchladne. Napravit neplechu můžete tak, že do krému přidáte ještě kousek rozpuštěného čerstvého másla a znovu nahřejete a rozšleháte. Někdy se to podaří i bez přídavku nového másla – stačí jen zahřát a znovu pečlivě pomalu vymíchat.

Zdroje:
Vlastní