Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Gina Lollobrigida v pondělí slaví 95. narozeniny

Gina Lollobrigida v pondělí slaví 95. narozeniny
Gina Lollobrigida ve filmu Zvoník u Matky Boží | zdroj: Profimedia

Pětadevadesáté narozeniny dnes slaví italská herečka Gina Lollobrigida. Ve své době patřila mezi nejkrásnější filmové hvězdy světa a známá je především ze snímku Římanka, Zvoník u Matky Boží nebo Fanfán Tulipán.

Narodila se 4.července 1927 ve středoitalském Subiacu jako druhá ze čtyř dcer výrobce nábytku. Dětství trávila v horách, po válce se rodina přestěhovala do Říma a Gina si tu vydělávala i jako modelka a účastnila se různých soutěží krásy. Ve čtyřicátých letech se stala Miss Roma a v roce 1947 skončila třetí na Miss Italia.

Poté si zahrála v několika filmech, ale její skutečná herecká kariéra začala filmem Pozor banditi z roku 1951. Hned poté přišel jeden z vrcholů její herecké dráhy - snímek Fanfán Tulipán (1952). Následovaly kasovní trháky Chléb, láska a fantazie (1953) a Chléb, láska a žárlivost (1954), které z ní udělaly nejlépe placenou evropskou herečku. Známá je také z filmů Římanka (1954) nebo Zvoník od Matky Boží (1956).

Za svou kariéru si zahrála asi v sedmi desítkách snímků a ve své době byla sexuálním symbolem evropského filmu. Od konce šedesátých let hrála už jen sporadicky, působila jako fotografka, sochařka a novinářka. Stala se mimo jiné velvyslankyní dobré vůle OSN a angažovala se v mnoha humanitárních projektech. V roce 1999 neúspěšně kandidovala do Evropského parlamentu, v roce 1995 navštívila Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. 

Zdroje:
Profimedia, Wikipedia, osobnosti.cz