Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Šance na záchranu lidí zasypaných ledovcem v Dolomitech je mizivá

Šance na záchranu lidí zasypaných ledovcem v Dolomitech je mizivá
Záchranářský vrtulník přelétá nad místem nejvyšší hoře v Dolomitech Marmolada, ze kterého se utrhl ledovec. | zdroj: Profimedia

Záchranáři v italských Dolomitech, kde se v neděli na hoře Marmolada uvolnil velký kus ledovce, pátrají po nezvěstných. Sedm osob při sesuvu půdy zemřelo. Mezi mrtvými jsou i dva čeští občané, oznámilo české ministerstvo zahraničí. Dalších osm lidí utrpělo zranění, jeden už byl propuštěn z nemocnice.

Záchranáři do pátrací akce zapojili vrtulníky i bezpilotní letouny. Drony i vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Alpská záchranná služba kvůli nebezpečí dalších sesuvů vyloučila, že by dnes na místo vyslala pátrací skupiny.

Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na několik hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Ledovec se zřítil den poté, co na svahu zaznamenali rekordně vysokou teplotu 10 stupňů Celsia.

Starosta města Canazei zakázal vstup na celou Marmoladu, navzdory nedělní tragédii ale na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Zdroje: