Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kariéru „Marilyn pro chudé“ předčasně ukončila smrtelná dopravní nehoda

Kariéru „Marilyn pro chudé“ předčasně ukončila smrtelná dopravní nehoda
Jayne Mansfieldová | zdroj: Profimedia

Před 56 lety tragicky zahynula 34letá blonďatá sexbomba a slavná americká herečka Jayne Mansfieldová.

Pensylvánská rodačka, vlastním jménem Vera Jayne Palmerová (1933-1967), přišla v roce 1954 do Hollywoodu pevně rozhodnutá stát se slavnou herečkou. Od počátku se nebála maximálně využít svých předností, zejména svých svůdných křivek, platinově blond vlasů a oslnivého úsměvu.

V roce 1955 byla Jayne Mansfieldová jednou z prvních playmate v časopise Playboy a pozornost na sebe upoutala v komedii Will Success Spoil Rock Hunter? z roku 1957 v roli smyslné a naivní blonďaté filmové hvězdy. V komedii Promises! Promises! z roku 1963 se objevila nahá, za její nejlepší výkon se ale všeobecně považuje role ve filmu The Wayward Bus z roku 1957, natočeném podle románu Johna Steinbecka.

Kariéra Mansfieldové skončila tragicky 29. června 1967, kdy mířila do New Orleans z Biloxi ve státě Mississippi, kde vystupovala v místním nočním klubu. Jela v Buicku Electra s šoférem Ronaldem B. Harrisonem, se svým právníkem a společníkem Samuelem S. Brodym a třemi ze svých pěti dětí

Nešťastnou shodou okolností jel tou dobou po noční silnici vůz provádějící postřik proti hmyzu. Za ním jedoucí náklaďák musel prudce zpomalit a kvůli špatné viditelnosti způsobené tmou a hustou mlhou z postřiku najel buick v plné rychlosti do přívěsu nákladního vozu. Náraz doslova uřízl celý vršek auta, Mansfieldová, Harrison a Brody byli na místě mrtví, osmiletý Mickey, šestiletý Zoltan a tříletá Mariska, kteří podle všeho spali na zadním sedadle, utrpěli zranění, ale přežili.

Mansfieldová si zahrála asi ve dvou desítkách nepříliš slavných filmů, což jí vyneslo nelichotivou přezdívku „Marilyn pro chudé“. Třikrát vdaná a třikrát rozvedená (naposledy rok před smrtí) hvězda byla přesto jednou z nejznámějších celebrit své doby a vděčným objektem bulváru. Její životní příběh zachycuje televizní film The Jayne Mansfield Story z roku 1980, kde si roli jejího druhého manžela Mickeyho Hargitaye zahrál Arnold Schwarzenegger.

profimedia-0210127931 Jayne Mansfieldová zahynula 29. června 1967 při autohavárii | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní, history.com, manchestereveningnews.co.uk