Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Fiala: Na obnovu Ukrajiny musíme být připraveni, začít můžeme hned

Fiala: Na obnovu Ukrajiny musíme být připraveni, začít můžeme hned
Petr Fiala na konferenci v Luganu | zdroj: Profimedia

Kdy bude moci poválečná obnova Ukrajiny začít naplno, není jasné, ale mezinárodní společenství musí být připravené a začít s rekonstrukcí poničených měst může už nyní. S takovýmto vzkazem dnes vystoupil český premiér Petr Fiala na úvod mezinárodní konference, jejímž cílem je připravit obrysy složitého a nákladného procesu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhuje platformu pro zprostředkování financí od různých zemí a mezinárodních institucí.

Na rekonstrukci země bude potřeba okolo 750 miliard dolarů (17,8 bilionu korun), uvedl ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

„Upřímně řečeno, nevím, kdy bude moci plnohodnotná rekonstrukce Ukrajiny začít, ale vím, že musíme být připraveni,“ řekl Fiala při úvodním plenárním zasedání konference ve švýcarském Luganu. „S opravováním některých poničených měst už můžeme začít, aby se mohli lidé vrátit domů,“ pokračoval český premiér, který krátký projev přednesl v angličtině.

Fiala vystupoval jako lídr země, která právě převzala předsednictví v Radě Evropské unie a vytyčila si jako jednu z priorit půlročního období spolupráci na obnově Ukrajiny. Ta si zřejmě v nejbližších letech vyžádá stovky miliard dolarů, byť zatím o poválečné situaci nelze mluvit, neboť ruské útoky i po více než čtyřech měsících pokračují.

Předseda vlády ČR slíbil, že Česko bude Ukrajině i nadále dodávat zbraně. Až boje utichnou, měl by se podle něj do rekonstrukce země zapojit „celý civilizovaný svět“. Fiala nicméně označil za „zjevné“, že velká část obnovy bude na bedrech Evropské unie.

Rozsah výzvy naznačil ukrajinský premiér Denys Šmyhal, když dnes uvedl, že na rekonstrukci jeho vlasti bude potřeba okolo 750 miliard dolarů (17,8 bilionu korun). Se svým ukrajinským protějškem následně odděleně jednal premiér Fiala, podle kterého byla řeč i o konkrétních oblastech, v nichž by se ČR do obnovy mohla zapojit. Šéf české vlády zmínil dopravu, zdravotnictví a jadernou energetiku.

„Pan premiér Šmyhal a další přišli s obrysy nějakého základního půdorysu, na kterém by se to mělo všechno rozvíjet... A teď se budou připravovat pracovní skupiny a bude se už v konkrétních rovinách ta spolupráce připravovat,“ řekl Fiala českým novinářům.

Evropskou unii dnes na jihu Švýcarska reprezentovala i předsedkyně EK von der Leyenová, která v projevu sdílela vizi modernější a „zelenější“ Ukrajiny vybudované po odražení ruské agrese. Závěrečná deklarace, kterou mají účastníci konference přijmout v úterý, podle ní přinese „první stavební kameny provázející naši cestu“ k této nové Ukrajině. „Tohle jsou základy, se kterými budeme pracovat,“ uvedla.

Ve svém projevu hovořila mimo jiné o plánu „platformy pro rekonstrukci“, která by shromažďovala prostředky od nejrůznějších stran a pomáhala s jejich účinnou distribucí. Podle ní by tento mechanismus pod dohledem komise poskytl investorům jistotu, že jejich peníze nejen jdou na dobrý účel, ale že jsou také efektivně využívány.

Podle informací webu Politico by platformu společně vedly Kyjev a Evropská komise. Významnou roli má také sehrát Evropská investiční banka (EIB), která by se mohla stát hlavním prostředníkem pro finanční transakce. Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje uvedla, že komise na plánu stále pracuje a že výraznější posun se v této věci čeká až po konci léta.

„Platforma bude otevřená každému, komu záleží na budoucnosti Ukrajiny,“ řekla von der Leyenová. Zdůrazňovala při tom, že souběžně s poskytováním masivní finanční pomoci očekává od vlády v Kyjevě „ambiciózní“ reformy, například v justici. „Skrze platformu pro rekonstrukci bude moci Evropská komise nabídnout svou rozsáhlou expertizu při řízení programů kombinujících reformy a investice,“ uvedla.

„Výzvy jsou obrovské, o tom není pochyb, ale nejsou nepřekonatelné. Ukrajina se může z této války vydat na cestu k silnějšímu a modernějšímu státu,“ míní šéfka unijní exekutivy.

Zdroje: