Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Biden během superúterý ovládl souboj o demokratickou nominaci

Biden během superúterý ovládl souboj o demokratickou nominaci
Joe Biden. Co na srdci, to na jazyku. | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden zvítězil ve všech 15 státech, kde se během takzvaného superúterý odehrál demokratický souboj o nominaci do listopadových prezidentských voleb. Překvapivou porážku, první v nominačním klání, naopak utrpěl na Americké Samoi. Vyplývá to z projekcí amerických médií.

Podle projekcí deníku The New York Times si Biden v úterý připsal vítězství mimo jiné v lidnatých státech, jako je Texas, Kalifornie či Severní Karolína. Na Americké Samoi, která je nezačleněným územím Spojených států, Bidena porazil dosud málo známý podnikatel Jason Palmer.

Biden mezi demokraty nemá výraznější konkurenci a již nyní panuje přesvědčení, že se na podzim v souboji o Bílý dům znovu střetne se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, který rovněž jasně míří k zisku republikánské nominace. Pozorovatelé nicméně bedlivě sledují volební účast a možné protestní hlasování proti Bidenovi formou volebních lístků, v nichž se voliči mohou nevyslovit pro žádného kandidáta.

Aktivisté, kterým vadí Bidenova silná podpora Izraele, vyzývali muslimské Američany a stoupence progresivního křídla strany, aby stejně jako předtím v Michiganu odevzdali v Minnesotě takovéto protestní hlasy. Podle projekcí agentury Edison Research se jich v Minnesotě sešlo přes 20 procent.

Trump během superúterý zcela dominoval republikánským primárkám. Jeho hlavní soupeřka, bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová se z 15 států, kde republikáni vybírali svého kandidáta, dokázala prosadit pouze ve Vermontu.

Biden ve svém prohlášení opět označil Trumpa za hrozbu pro americkou demokracii. "Dnešní výsledky dávají americkému lidu jasnou volbu: Dovolíme Donaldu Trumpovi, aby nás zatáhl zpět do chaosu, rozdělení a temnoty, které definovaly jeho funkční období?" uvedl Biden.

Další volební souboj mezi 81letým Bidenem a 77letým Trumpem si přeje jen málo Američanů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že jak Biden, tak Trump se mezi voliči těší nízké oblibě, připomněla agentura Reuters.

Zdroje: