Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Demokratické primárky v Nevadě s přehledem vyhrál Biden, píše AP

Demokratické primárky v Nevadě s přehledem vyhrál Biden, píše AP
Prezident Joe Biden označuje změny klimatu za existenciální hrozbu a z boje s globálním oteplováním učinil jednu ze svých programových priorit | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden s přehledem zvítězil v demokratických primárkách ve státu Nevada. Vyplývá to z projekcí agentury AP po sečtení více než poloviny hlasů. Pro stávající hlavu státu se jedná o druhé oficiální vítězství v rámci letošních nominačních soubojů, které ve Spojených státech v listopadu vyústí v prezidentské volby.

Biden před třemi dny rovněž dle očekávání zvítězil v primárkách v Jižní Karolíně. V nevadském klání porazil spisovatelku Marianne Williamsonovou a hrstku dalších kandidátů, které AP označila za méně známé.

V Nevadě se v úterý konaly i republikánské primárky, v nichž se na volebních lístcích objevila bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, ale i kolonka "žádný z těchto kandidátů". Na lístcích naopak chyběl největší favorit republikánských primárek, exprezident Donald Trump, a hlasování tak mělo jen malou váhu, podotýká server CNN.

Republikánská strana státu na americkém jihozápadu se navíc rozhodla delegáty udělit na volebním shromáždění, které se tam koná ve čtvrtek. Očekává se, že všech 26 nevadských republikánských delegátů získá Trump.

Haleyová, která kvůli uspořádání primárek nečelila v Nevadě žádnému reálnému soupeři, získala po sečtení 65 procent hlasů 32,4 procenta. Nejvíce, tedy 61,2 procenta hlasů, podle AP voliči udělili "žádnému z kandidátů", což list The New York Times označil za pro Haleyovou zahanbující výsledek.

Biden získal v Nevadě po sečtení 65 procent hlasů 89,8 procenta. Současný prezident se podle AP nemusel obávat prohry, přesto v neděli a v pondělí vedl v Nevadě kampaň, při které se pokusil mobilizovat voliče před listopadovými volbami. Při těch bude Nevada, kde v roce 2020 Biden těsně vyhrál nad Trumpem, klíčovým státem, píše AP.

Zdroje: