Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Joe Biden ve středu označil Vladimira Putina za "šíleného hajzla"

Joe Biden ve středu označil Vladimira Putina za "šíleného hajzla"
Prezidenti Ruska a USA po úvodním ceremoniálu jednali za zavřenými dveřmi pouze ve společnosti šéfů diplomacií svých zemí | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden ve středu označil ruskou hlavu státu Vladimira Putina za "šíleného hajzla". Výraz, který použil, by se ovšem dal přeložit také jako zkurvysyn. O Bidenově výroku, který padl v San Francisku při setkání s podporovateli jeho kampaně, informovala dnes agentura Reuters.

Jedenaosmdesátiletý Biden mluvil o hrozbách pro lidstvo a zdůraznil, že za nebezpečí považuje především klimatické změny. "To je poslední existenční hrozba. Je to klima. Máme tu šíleného hajzla, jako je ten chlápek Putin a další, a vždy se musíme obávat jaderného konfliktu, ale existenční hrozbou pro lidstvo je klima," prohlásil Biden.

Pro označení Putina užil zkratku SOB, která v angličtině znamená "son of a bitch", a do češtiny se dá přeložit právě jako hajzl nebo doslovně zkurvysyn.

Americký prezident svými slovy o nebezpečí jaderného konfliktu narážel na vyjádření Putina i dalších ruských činitelů, kteří od počátku války na Ukrajině o možném použití jaderných zbraní opakovaně hovořili. Rusko loni navíc pozastavilo svoji účast na dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů, a nechalo rozmístit jaderné zbraně v sousedním Bělorusku.

Biden už v minulosti výrazem "son of a bitch" označil i jiné lidi, v lednu 2022 například reportéra televizní stanice Fox News.

Zdroje: