Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Trump míří k zisku republikánské nominace, zvítězil v dalších 12 státech

Trump míří k zisku republikánské nominace, zvítězil v dalších 12 státech
Jsem Donald Trump. Jsem chytrý, jsem génius… a velmi vyrovnaný génius. | zdroj: Profimedia

Bývalý americký prezident Donald Trump míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi v celkem 15 státech, dosud podle výsledkových projekcí vyhrál ve 12 státech včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Trumpova poslední významná soupeřka v tomto klání Nikki Haleyová zaznamenala ojedinělé vítězství ve Vermontu.

Podle AP a Reuters, která se odvolává na projekce společnosti Edison Research, superúterý dosud přineslo Trumpovi vítězství ve Virginii, Severní Karolíně, Tennessee, Oklahomě, Alabamě, Maine, Arkansasu, Massachusetts, Texasu, Coloradu, Minnesotě i nejlidnatější Kalifornii. Naopak Vermont je zatím jediným státem, kde se během superúterý dokázala prosadit Haleyová.

Z 15 států, v nichž republikáni v úterý vybírali svého kandidáta do prezidentských voleb, dosud výsledky nezveřejnil Utah a Aljaška.

Trump po ohlášeném vítězství ve více než desítce států označil superúterý za "skvělou noc". "Byla to skvělá noc, neuvěřitelný den," řekl podle agentury AFP příznivcům ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě.

Dominantním tématem při rozhodování republikánských voličů byla podle očekávání migrace, ukázaly exit polly Edison Research v Severní Karolíně a Virginii, píše Reuters. V Kalifornii byla pro republikány o něco málo důležitější ekonomika, migrace byla až na druhém místě. Na otázku, zda by migranti bez patřičných povolení měli být deportováni, odpovědělo kladně 62 procent voličů v republikánských primárkách v Severní Karolíně, 46 procent ve Virginii a 57 procent v Kalifornii.

V Severní Karolíně, která se s počtem 76 delegátů řadí mezi větší státy a kde v prezidentském finále roce 2020 nad prezidentem Joem Bidenem velmi těsně zvítězil Trump, uváděli republikáni jako hlavní témata migraci ze 41 procent, ekonomiku ze 33 procent, úpravu práva na interrupci z 11 procent a zahraniční politiku z devíti procent.

Ve všech třech dotyčných státech odpověděla rovněž nadpoloviční většina dotazovaných, že čtyřnásobně trestně stíhaný Trump by podle nich byl vhodným kandidátem do úřadu, i kdyby byl u soudu usvědčen ze zločinu.

Superúterý letos nepoutá takovou pozornost jako v minulých volebních cyklech, neboť přichází v momentě, kdy jsou souboje o nominaci republikánů a demokratů považované za víceméně rozhodnutou záležitost. Trump u Republikánské strany i jeho pravděpodobný demokratický soupeř, prezident Biden, od počátku nominačnímu procesu dominují a nic nenasvědčuje tomu, že by se na tom mělo něco změnit.

Haleyová měla k dnešku na kontě vítězství pouze v hlavním městě Washingtonu. Média superúterý vykreslovala jako její poslední šanci na zvrácení republikánského nominačního klání, které se vyvíjí jednoznačně v Trumpův prospěch. Americká média spekulují o jejím setrvání v kampani. Na úterní večer nicméně neohlásila žádnou akci, na níž by se k této věci mohla vyjádřit.

Exprezident Trump do superúterý vstupoval s 274 delegáty z celkových 2429. Ani kdyby zvítězil ve všech státech, kde se nyní hlasovalo, na nadpoloviční počet delegátů zatím nedosáhne.

Zdroje: