Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Biden: Trump své výroky ohledně NATO myslí vážně, dal Putinovi pozvánku k agresi

Biden: Trump své výroky ohledně NATO myslí vážně, dal Putinovi pozvánku k agresi
Biden s Putinem usedli v knihovně za přítomnosti svých ministrů zahraničí, kam byli na chvíli vpuštěni i zástupci médií | zdroj: Profimedia

Americký exprezident Donald Trump to myslí vážně, když zpochybňuje princip kolektivní obrany NATO, řekl dnes jeho nástupce v čele Spojených států Joe Biden. Víkendové výroky, v nichž Trump naznačil, že by povzbuzoval Rusko k útoku na některé členy aliance, Biden označil za pozvánku pro ruského prezidenta Vladimira Putina k napadení amerických spojenců.

"Je to hloupé, je to ostudné, je to neamerické," reagoval Biden při krátkém vystoupení před televizními kamerami. Ujišťoval při tom, že sám bere členství v NATO jako "posvátný závazek", od kterého se nikdy neodkloní.

Trump, který se v listopadu pravděpodobně znovu utká s Bidenem v souboji o prezidentskou funkci, pobouření vyvolal projevem na sobotním předvolebním mítinku. V něm prohlásil, že jako prezident jednou varoval lídra nespecifikované alianční země, že USA by jí v případě ruského útoku nepřišly na pomoc, nebude-li dávat dostatečné peníze na obranu. Údajně tehdy dodal, že by Rusko "povzbuzoval, ať si dělají, co k čertu chtějí", přičemž příběh prezentoval jako ukázku svého úspěšného nátlaku na spojence ohledně vojenských rozpočtů.

"Trump dal Putinovi pozvánku, aby napadl některé naše spojence," řekl Biden. "Celý svět to slyšel. A nejhorší na tom je, že to myslí vážně," pokračoval.

Podle Bidena Trump vidí NATO jako břemeno, nezáleží mu na principech a nechápe, že princip kolektivní obrany je přínosem i pro USA. Šéf Bílého domu připomenul, že tzv. článek 5, v němž je tento princip ukotven, byl v historii aplikován pouze jednou, a to po teroristických útocích na USA z 11. září 2001.

Kritika spojenců ze strany Trumpa není ničím novým. Během svého úřadování v letech 2017 až 2021 si republikánský politik opakovaně stěžoval na to, že členové NATO nemají dostatečně vysoké výdaje na obranu. Po ruské invazi na Ukrajinu se začal podobně vyjadřovat o americké a evropské podpoře napadené země, přičemž opakovaně uvádí nepravdivé informace o výši americké pomoci.

Zdroje: