Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Biden kritizoval Trumpa za jeho vyjádření ke smrti Navalného

Biden kritizoval Trumpa za jeho vyjádření ke smrti Navalného
Pokud se bude Rusko dále vměšovat do americké demokracie, Spojené státy jsou připravené odpovědět, řekl americký prezident Joe Biden | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden zkritizoval svého pravděpodobného soka v letošní prezidentské volbě Donalda Trumpa za jeho vyjádření ke smrti ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Biden se podle tiskových agentur otázal, proč Trump úmrtí v sibiřské trestanecké kolonii, které šéf Bílého domu a další západní státníci připisují režimu ruského vůdce Vladimira Putina, obrací v kritiku Spojených států. Trump v několika vyjádřeních ani jednou nedal najevo, že by Navalného smrt spojoval s Putinem.

Bidenův předchůdce v prezidentském úřadu ve své první reakci v pondělí uvedl, že mu Navalného smrt pomohla uvědomit si, že USA jsou "selhávající země". Nepřímo také přirovnal Navalného perzekuci k soudním řízením, které jsou ve Spojených státech vedeny proti jeho osobě. V úterý se k události z minulého pátku vyjádřil znovu, tentokrát na dotaz moderátorky stanice Fox News. Navalného označil za odvážného muže, který se neměl vracet do své vlasti, k přímé kritice Putina však Trump opět nesáhl.

"Proč Trump vždycky obviňuje Ameriku? Za Navalného smrt je odpovědný Putin. Proč to Trump nemůže prostě říct?" uvedl Biden podle agentury Reuters.

Biden již v pátek označil Navalného smrt za důkaz Putinovy brutality, jako viníka vidí šéfa Kremlu i Trumpova konkurentka v boji o republikánskou prezidentskou nominaci Nikki Haleyová či další pravicoví američtí politici.

Trump se už od své úspěšné kampaně v roce 2016 kritice ruského vůdce vyhýbá a naopak se o něm několikrát vyjádřil obdivně. V roce 2018 jej po setkání označil za "velmi, velmi silného", zatímco zpochybňoval závěr amerických tajných služeb, že se Rusko pokusilo ovlivnit předchozí prezidentské volby. Těsně před ruskou invazí na Ukrajinu zase Putinovo počínání označil za "geniální".

Zdroje: