Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Zeman zval evropskou šlechtu na oslavy Karla IV. Z původních velkých plánů mnoho nezbylo

Zeman zval evropskou šlechtu na oslavy Karla IV. Z původních velkých plánů mnoho nezbylo
Miloš Zeman jako jeden ze sedmi klíčníků odemyká komoru s českými korunovačními klenoty, které budou vystaveny k příležitosti 700. výročí narození Karla IV. | zdroj: Profimedia

Česká policie se původně na 14. května připravovala na mohutnou bezpečnostní akci.  Do Prahy se podle původních předpokladů měly sjet desítky zástupců evropských panovnických rodů na oslavy 700. výročí narození Karla IV. Z příprav ale v tichosti sešlo. Není koho chránit.

Prezident Miloš Zeman chtěl v rámci oslav na Pražském hradě původně přivítat reprezentativní přehled evropských šlechtických a panovnických rodů. V rámci příprav se počítalo s tím, že by do Prahy mělo dorazit – policejní hantýrkou řečeno – až 140 chráněných osob.

Přímluva u vyšších kruhů

Jak na dotaz HlídacíPes.org již dříve potvrdili zástupci jednotlivých ambasád, pozvánky putovaly do Británie, do Dánska, Švédska, Norska, Nizozemí či Španělska.

Zástupci ambasád s ohledem na diplomatické zvyklosti důvody odmítnutí pozvání nechtěli nijak komentovat.

Sehnat zvučná jména pro zamýšlenou oslavu se Hradu nepodařilo navzdory tomu, že snaze věnoval i značné diplomatické úsilí.

Podle informací HlídacíPes.org prezident Zeman požádal – při jeho lednové návštěvě Prahy – osobně britského premiéra Davida Camerona, aby se za účast některého ze členů královské rodiny přimluvil při své pravidelné audience u královny. Ten prý slovo splnil; královna však nikoho ze zástupců windsorské dynastie do Prahy nevyslala.

Hrad se tak musel spokojit s výrazně skromnější podobou akce. Už před rokem účast na akci – při své tehdejší návštěvě Prahy – Zemanovi slíbil Monacký kníže Albert II.

Tři hosté a bohoslužba

Do Prahy dorazí ještě lucemburský velkovévoda, jehož zemi ke Karlu IV. pojí nejvýznamnější historické vazby, a Jeho Jasnost Alois, dědičný princ lichtenštejnský.

Zda se budou jakkoli účastnit oslav není jasné. Hrad jen formou tiskové zprávy oznámil, že jmenované zástupce panovnických rodů přijme prezident Zeman na Pražském hradě.

Na sobotu 14. května, tedy v den narození Karla IV., se Zeman „se svými hosty“ (v tiskové zprávě blíže nespecifikovanými) zúčastní slavnostní bohoslužby. Sloužit ji bude v katedrále svatého Víta kardinál Dominik Duka.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: