Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Top zahraniční knížky uplynulého roku, které by vám neměly uniknout

Top zahraniční knížky uplynulého roku, které by vám neměly uniknout
Patrick Cockburn: 'The Rise of Islamic State - Isis and the new Sunni revolution' | zdroj: Profimedia

Víte, jak vznikl Islámský stát, nebo jak změnil randění internet? I když se takovým tématům věnují noviny celoročně, na knihy pořád nemají. Jedině v nich najdeme výklad hlubším souvislostem. Zkrátka, není nad dobrou knihu. Proto jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější letošní kousky ze zahraniční literatury faktů, které by vám neměli ujít. Třeba se jich brzy dočkáme i v českém překladu.

Když už novinář v Iráku jednou je, tak má koukat, aby psal – třeba knihu o vzestupu Islámského státu.

Patrick Cockburn: The Rise of Islamic State

Války nepřinášejí pouze smrt, ale i zrození něčeho nového. S určitou dávkou eufemismu bychom takhle mohli chápat i vznik Islámského státu, který vzešel z irácké a syrské občanské války. A během pouhých dvou let se stal mocným hráčem na Středním východě. Díky kombinaci náboženského fanatismu a vojenské síly samozvaný chalífát dnes představuje hrozbu v celém regionu.

Cockburn, nositel ceny pro nejlepšího zahraničního novináře za loňský rok, ve své knize popisuje konflikty, které se vyrojily v důsledku neúspěšné zahraniční politiky Spojených států v této části světa. Názorně dokládá, jak Západ vytvořil svou pasivitou v Sýrii podmínky pro vznik IS. Především viní NATO a USA z dlouhodobého podceňování potenciálu ozbrojenců do chvíle, než bylo pozdě. Stejně jako jejich vlažný přístup ke sponzorům džihádu ze Saúdské Arábie, Turecka a Pákistánu.

Všechno, co jste chtěli vědět o randění v době internetu, a báli jste se zeptat

Aziz Ansari: Modern Romance

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak změnil nástup digitálních médií způsob, jakým randíme, nebo jen flirtujeme s našimi protějšky? Digitální věk přinesl úplně nové problémy: "Proč mi ten kluk poslal emotikonu pizzy?" "Mám si vyjít ven s holkou, která má na profilu, že chodí ráda do KFC?" "Mojí holce přišla zpráva od nějakého Nathana. Kdo to kruci je? Neměl bych si ji přečíst? Co když jí posílá svoji nahou fotku? Neměl bych to pro jistotu zkontrolovat?"

Známý komik Aziz Ansari se ve snaze odpovědět nejen na tyto palčivé otázky spojil se sociologem Ericem Klinenbergem a společně uchopili téma opravdu poctivě. Provedli stovky hloubkových rozhovorů po celém světě. Prostudovali desítky výzkumů o partnerském chování a vytvořili i vlastní internetové fórum, kde se jim dostalo tisíců zajímavých zpráv. Výsledkem je unikátní kniha kombinující akurátní sociálněvědní přístup a vtipně předložené výsledky.

Ještě větší Bush, než jsme čekali

Charlie Savage: Power Wars: Inside Obama's Post 9/11 Presidency

Barrack Obama to neměl lehké. Když nastupoval do funkce amerického prezidenta, očekávalo se, že bude ztělesněným opakem svého předchůdce. A to hlavně v oblasti kontroverzního boje proti terorismu. Jenže skutečnost je trochu jiná. Nedá se říct, že by na Bushovo dědictví navázal, on ho dokonce i vyloženě překonává. Bezstarostné zabíjení drony, odposlouchávání celého světa, nebo pravidelné obcházení Kongresu při prosazování kontroverzních zákonů. Nic z toho mu není cizí.

Charlie Savage ve své knize podrobně vysvětluje, jak a proč Obama a celý jeho tým liberálních právníků jen rozšířili pravomoci státu místo znovuvybudování vlády zákona. Dokládaná fakta přinášejí výrazně kritický pohled na celé dědictví Obamova prezidentování.

Proč je důležité (ne)míti potomka

Meghan Daum: Selfish, Shallow, and Self-Absorbed: Sixteen Writers on the Decision Not to Have Kids

Jsou děti skutečným smyslem života? Nebo je to jen vrozená biologická potřeba, bez které se snadno obejdeme? Odmítnutí zplodit a vychovat potomky pořád vyvolává značné kontroverze.

Meghan Daum proto oslovila 16 spisovatelek, které se dobrovolně vzdaly možnosti měnit plíny svým dětem. Vznikla tak série kontroverzních a provokativních esejů nejen o tom, co stojí za jejich rozhodnutím, ale i o tlaku jejich okolí a ideologii rodičovství.

Obsluhoval jsem ruského prezidenta

Bill Browder: Red Notice

S podtitulem "Skutečný příběh o velkých penězích, vraždě a boji jednoho muže za spravedlnost" můžete knihu považovat buď za typickou hypermaskulinní fikci, nebo upřímný příběh jednoho člověka. Po přečtení prvních pěti stran zjistíte, že druhá možnost je správná.

Bill Browder strávil dětství na předměstí Chicaga, aby po rozpadu sovětského svazu rozjel největší investiční fond v "nově vznikajícím" Rusku. Jenže jeho svědomí se brzy nesneslo s ruskými oligarchy. A jeho spolupráce s Putinem vzala brzy za své, když musel čelit vážnému obvinění z korupce. Zachránil se útěkem ze země, ale jeho právník ne. A po vězení a mučení byl nakonec zavražděn. Od toho roku 2009 Browder bojuje, aby se viníci museli jednou za své činy zodpovídat. I když, jak sám v knize zmiňuje, na divokém ruském východě to není zvykem.

My děti ze stanice USA

Sam Quinones - Dreamland: The True Tale of America's Opiate Epidemic

Na rozdíl od předchozích titulů je to fikce. Ale Quinones natolik detailně popisuje způsob, jak funguje dokonalá distribuční síť pro pašování heroinu z Mexika do USA, že možná bude jednou sloužit jako historický dokument.

Letošní heroinová epidemie ve Spojených státech měla několik příčin, v každém případě se na ní výrazně podílel i takzvaný černý heroin. Třikrát návykovější než jeho světlejší sourozenec, zato ale výrazně levnější.

Quinonies, bývalý reportér Los Angeles Times, ve svém Dreamlandu uvede čtenáře do srdce americké závislosti. Na příbězích mexických podnikatelů, protidrogových agentů a závislých maloměšťáků ukazuje nepříliš přívětivou podobu nového století jako převyprávění mexicko-amerického snu. 

Zdroje:
The Guardian, Business Insider