Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Dividenda z daňového ráje. Tajuplná cesta 1,7 miliard korun z firmy českého miliardáře

Dividenda z daňového ráje. Tajuplná cesta 1,7 miliard korun z firmy českého miliardáře
Škoda Transportation, Michal Korecký | zdroj: Profimedia

Dokumenty uniklé z panamské právnické firmy Mossack Fonseca odhalují skryté angažmá Michala Koreckého, klíčového manažera plzeňské Škody, jejíž ovládnutí prošetřovala česká i švýcarská policie. 

Z dokumentů tzv. Panama Papers, které HlídacíPes.org zkoumal, vyplývá, že Korecký byl zakladatelem a akcionářem společnosti v daňovém ráji na ostrově Samoa.

Z ní měla podle dostupných dokumentů odtéci 1,7 miliardy korun firmě registrované v další offshore destinaci na ostrově Guernsey. Kdo byl příjemcem obří sumy zjistit nelze.

Paralelní byznys

Český miliardář Michal Korecký patřil v minulosti ke klíčovým manažerům strategického strojírenského gigantu Škoda Holding, v jehož čele stál svého času jeden z nejmocnějších mužů českého byznysu Martin Roman, a který následně ovládla neprůhledná skupina Appian.

V současné době se Korecký s Tomášem Krskem, Jiřím Divišem a Markem Čmejlou (poslední dva jmenovaní byli švýcarským soudem nepravomocně odsouzeni za nelegální ovládnutí Mostecké uhelné společnosti – pozn. red.) hlásí k vlastnictví firmy Škoda Transportation, jedinému závodu, který z původní Škodovky zbyl.

Jak ale nyní HlídacíPes.org zjistil, figuroval Korecký minimálně po dobu pěti let ještě v paralelním byznysu skrytém v daňových rájích. Teprve pohled do dokumentů Panama Papers, které redakci umožnilo České centrum pro investigativní žurnalistiku, odkrývá to, co mělo zůstat utajeno.

Vychází najevo, že Korecký byl zakladatelem a od roku 2009 také akcionářem firmy registrované v daňovém ráji na tichomořském ostrově Samoa s názvem OLVENO Investments Ltd.

Tu měla ve správě samoaská pobočka advokátní kanceláře Mossack Fonseca, z níž unikl obrovský objem dat o offshorových firmách – mezi nimi i ta o Koreckého společnosti. Případem se zabýval takéČeský rozhlas.

Zametání stop

Vlastnictví firem v daňových rájích není nelegální, často je ale využíváno k obcházení daňových povinností, k zakrytí nelegálních transakcí, či k praní špinavých peněz.

V případě Koreckého offshorové společnosti lze mezi rozsáhlou korespondencí mezi správci firmy a panamskými advokáty, nalézt řadu dokumentů například o akcionářské struktuře, nebo doklady o platbách za správu firmy a řadu dalších.

Klíčový se ovšem jeví být dokument z loňského srpna. Tehdy totiž přišla do panamské kanceláře z Prahy speciální žádost: "Dobré odpoledne, píši vám ve věci společnosti Olveno Investments Ltd. se sídlem na Samoa. Akcionář této společnosti by chtěl přijmout usnesení, kterým se schvaluje výplata dividend ze zisku společnosti."

Přičemž dividendy byly vyčísleny na 84,9 milionů dolarů (v přepočtu 1,7 miliardy korun).

4899302_2081707_1002961-1 Dokument dokládající, že Michal Korecký je zakladatelem společnosti OLVENO Investments. Pro úplné zobrazení klikněte na obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Zaměstnanci panamské centrály Mossack Fonseca potřebné dokumenty v reakci na email následně připravili a odeslali do Prahy. Z čeho měla firma tak velké zisky a především, na jakém účtě obří suma nakonec skončila, už ale není zřejmé.

Před transakcí totiž došlo k vlastnickým převodům, které všechny stopy zametly, a mizí z nich také osoba miliardáře Koreckého.

Z ráje do ráje

Z dokumentů vedených v panamské kanceláři Mossack Fonseca vyplývá, že firma OLVENO Investments Limited byla založena na tichomořském ostrově Samoa v roce 2007. Jako zakladatel společnosti je uveden Michal Korecký, ten je také od května 2009 registrován coby majitel jejích akcií.

Držitelem 50 tisíc akcií v celkové hodnotě 50 tisíc dolarů byl podle dokumentů, které má HlídacíPes.org k dispozici, až do prosince 2014. Právě tehdy došlo ke klíčovému přesunu akcií, který zajistil, že dnes není možné dohledat, u koho nakonec skončila suma 1, 7 miliardy korun.

Koreckého akcie na konci roku 2014 přešly na lichtenštejnskou společnost LMG Lighthouse Trust, která se zabývá zakládáním společností na klíč. Ta je však ve svém držení měla pouhý jeden den.

Korecky-2 Geneze společnosti OLVENO | zdroj: Hlídací Pes

Následně cenné papíry putovaly do dalšího daňového ráje – na ostrov Guernsey do firmy LEPOMIS Ardens Limited. Z výpisu z tamního obchodního rejstříku, který má HlídacíPes.org k dispozici, vyplývá, že záměrem této firmy bylo "působení v solárních projektech a službách v Evropě". Jako jednatel firmy je uvedena lucemburská společnost Tigirs Elingue. Kdo je vlastníkem firmy, ale tamní legislativa neumožňuje dohledat.

Dividenda a pohledávka

Faktem však je, že půl roku poté, co byly akcie firmy OLVENO převedeny na LEPOMIS Ardens, převzala správu firmy pražská Advokátní kancelář Brož, Sedlatý. Pouhý měsíc poté už pražští advokáti v emailu do Mossack Fonseca píší, že "V současné době bychom chtěli najít řešení k vyplacení dividend ze zisku společnosti,” uvádí v dopise z 27. července 2015 adresovaném do panamského sídla.

V srpnu 2015 pak už oficiálně žádají jménem vlastníka firmy o vyplacení dividend ve výši 1,7 miliardy korun. Následně získávají návrh rezoluce k vyplnění. V září jsou přípravy dokončeny a pražští advokáti odesílají zpět do panamské kanceláře potvrzovací email, že "draft byl v pořádku dokončen a dividendy tak budou platně přiděleny".

Současně s tím se ale v emailové korespondenci mezi pražskými a panamskými advokáty objevuje i dokument o započtení pohledávky, kterou má firma OLVENO vůči LEPOMIS Ardens – shodou okolností jde do haléře o stejnou částku, jako je výše dividendy.

OI-dividendy Návrh rezoluce k vyplacení dividend ze zisku firmy OLVENO Investments Ltd. Pro úplné zobrazení klikněte na obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Podle odborníků na offshore podnikání dochází při obdobných finančních transakcích často k vystavení fiktivních smluv například na poradenství, nebo právě o pohledávce ve stejné výši, jako má být proplacená částka.

Výsledkem je díky tomu oficiálně nulový rozdíl. Fakticky ovšem beneficient získá své peníze, aniž je musí danit, a hlavně aniž se daná suma s jeho jménem spojí ve finančních výkazech. Tudíž nemusí vysvětlovat původ peněz – protože formálně žádné nedostal. Existuje také hypotéza, že tímto způsobem lze "vyprat" nelegálně získané peníze, které v dané společnosti už jsou, a díky fiktivní pohledávce se pročištěné vrátí zpět.

Jak tomu bylo v tomto případě ale nelze říci. Další dokumenty mapující následné transakce nejsou k dispozici, a vše už zřejmě dále probíhalo mimo panamskou kancelář.

Řádně a včas

HlídacíPes.org společně s ČRo požádal o schůzku přímo Michala Koreckého, aby mohl transakci a její motivace vysvětlit. Korecký ovšem setkání odmítl, bez odpovědi nechal také konkrétní dotazy zaslané emailem.

"O navržené setkání nemám zájem," konstatoval Korecký. "K Vašemu dotazu mi dovolte uvést, že moje daňová přiznání již mnoho let zpracovává a za mne také podává mezinárodní společnost patřící do velké čtyřky světových daňových poradců. Proto jsem si zcela jist, že veškeré mé daňové povinnosti byly a jsou plněny řádně a včas."

Bez odpovědi nechali dotazy také právníci z AK Brož a Sedlatý, kteří jím založenou firmu v době transakce spravovali.

Lukáše Sedlatého, jenž byl tehdy společníkem v advokátní kanceláři, která vyplacení dividend dojednávala, pojí s miliardářem Koreckým působení ve Škoda Holding. Sedlatý zde v minulosti působil jako místopředseda představenstva.

Ovládnutí plzeňské Škodovky prověřovala švýcarská i česká policie. Existovalo totiž podezření, že byla ovládnuta jejími vlastními manažery. To se ale nepodařilo prokázat.

Sedlatého advokátní kancelář figurovala také v kauze podezření z údajného ovlivňování zakázek v Dopravním podniku pro Koreckého Škodu Transportation. Sedlatý byl také podle emailové komunikace s kanceláří Mossack Fonseca společně s další kolegyní z advokátní kanceláře jediní oprávnění k zastupování původně Koreckého firmy OLVENO Investments.

Zda Korecký stojí také za anonymní firmou LEPOMIS Ardens, které byly obří dividendy určeny, zjistit nelze. Právní systém ostrova Guernsey, kde společnost sídlí, poskytuje kromě úlevy od daní, totiž také důsledné skrytí skutečných vlastníků firem.

Korecky-podnikani-1 Podnikatelské vazby Koreckého. Pro zobrazení plného rozlišení klikněte na obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: