Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Čína má v rukou budoucnost českého fotbalu. Zvykejte si

Komentář: Čína má v rukou budoucnost českého fotbalu. Zvykejte si
Spojení CEFC a Slavie Praha prezentují i nové dresy | zdroj: Profimedia

Čínská obchodní společnost CEFC nedávno koupila Slavii Praha. Už méně se mluví o propojení s fotbalovým svazem i druhým pražským velkoklubem, Spartou Praha. Proč mají Číňané takový zájem o český fotbal? A jde vůbec o fotbal?

Slavia Praha je nejstarší český fotbalový klub, který měl ještě před pár měsíci blízko bankrotu a neslavnému účinkování v okresním přeboru. Tým, za který chytal legendární Plánička a střílel góly Pepi Bican, zachránil spasitel z dálného východu. Čínský investor China Energy Company Limited (CEFC) se zjevil zčistajasna a krachující klub koupil.

Fanoušci sešívaných tak prožívají schizofrenní dilema, zda se mají z čínského kapitálu v klubu radovat, nebo s ním nesouhlasit. Na první pohled čínské peníze přinášejí jen samé radosti. Nejenže vysvobodily klub od insolvencí, přivábily zimní posily, ale hlavně ukončily éru Aleše Řebíčka. Kontroverzní podnikatel a bývalý ministr dopravy byl trnem v oku nejednoho slávisty.

Jenže jako by Slavie přitahovala bývalé politiky s barvitou minulostí, hlavním jednatelem Číňanů ve Slavii se stal Jaroslav Tvrdík. Sociální demokrat se po svém účinkování na ministerstvu obrany a šéfování ČSA, které se během jeho angažmá propadly do výrazných ztrát, dostal do pozice hlavního vyjednávače pro česko-čínské vztahy. I české aerolinky už částečně vlastní skupina CEFC spolu s miliardářem Šimáněm, se kterým spoluvlastní i vršovický klub.

Že to myslí Číňané s českým fotbalem zcela vážně, dokazuje i nedávné propojení s českou fotbalovou reprezentací. Miroslav Pelta nadšeně mluvil o desítkách milionů, které pomůžou českému fotbalu. Navíc mu čínské peníze přicházejí právě vhod, když sportovní mecenáš Ivo Valenta v reakci na změnu hazardního zákona ohlásil konec jakéhokoli sportovního sponzoringu.

Aby Pelta podtrhl historický význam celého svazku, přivezl s sebou do Pekingu i Pavla Nedvěda se zlatým míčem. Akce byla součástí prezidentské návštěvy Miloše Zemana a nezprostředkoval ji nikdo jiný než Jaroslav Tvrdík.

Navzdory neustálým pochybám o regulérnosti a fair play našeho fotbalového prostředí, zůstal vstup čínského investora bez výraznější kritické odezvy. Přitom sponzoring fotbalového svazu vlastníkem jednoho z klubů zavdává silné pochybnosti o regulérnosti soutěže.

Rozhodčí Slavii v posledních letech zrovna dvakrát "nepodrželi", poslední zápas s Brnem a neuznaný gól Jihomoravanů ale ukazuje, že se v tomto ohledu blýská sešívaným na lepší časy.

CEFC vlastní i deset procent společnosti J&T, majitele úhlavního slávistického rivala z Letné. Čínská společnost chce svůj podíl v tomto podniku dokonce ztrojnásobit. Mít vlastnické podíly ve dvou klubech v jedné soutěži je sice porušením pravidel UEFA, naštěstí je tu štědře dotovaný svaz, aby na dodržování regulí dohlédl.

Zázračný vzestup čínského draka

Proč ale jedna z největších čínských investiční společnost začala masivně investovat do českého fotbalu, o kterém nemají valného mínění ani jeho fanoušci?

Vzhledem k tomu, jak moc je vlastnictví klubu prodělečný byznys, jde jen o vylepšení image. Číňané totiž vlastnicky pronikli hluboko do české ekonomiky, když jen v pár posledních měsících skoupili neuvěřitelně pestrý a početný soubor českých podniků a také budov. A fotbal je skvělý způsob, jak vylepšit svůj veřejný obraz a také odvrátit pozornost od plavby vodami české ekonomiky.

CEFC se nijak netají úmyslem vybudovat si v Česku základnu pro další expanzi na evropský trh. I z toho důvodu koupila budovu Živnobanky, či renesanční Martinický palác, kde chce mít své evropské sídlo. Firma vlastní i většinový podíl v pivovaru Lobkowicz a patří jí vydavatelství Médea a Empressa.

Jedna z největších investičních společností přitom vznikla poměrně nedávno, oficiálně v roce 2002. V současné době jí patří 342. místo v seznamu Fortune Global 500, který sleduje firmy s největším hrubým obratem. CEFC zažívá až neuvěřitelný nárůst tržeb, které ji vystřelily mezi nejbohatší společnosti světa během pouhých několika let.

I když 60 procent příjmů vydělává na podnikání s ropu a zemním plynem, existuje více než silné podezření, že za jejím ekonomickým vzestupem je přímá podpora ze strany čínského státu.

Už samotné logo společnosti, které v "měkčí" verzi nosí na hrudi slávističtí fotbalisté, vypadá jako vystřižené z příručky o čínském komunismu. Znaku dominuje velká hvězda, která podle jejich anglických stránek znamená "lidská práva". V čínské verzi už o lidských právech není žádná zmínka a hvězda má představovat "organizaci, která bude hrát významnou úlohu v prosazování zájmů čínského státu a národa".

Navíc se spekuluje, že mezi významným členem komunistické strany generálem Jie Ťien-jingem a šéfem společnosti Jie Ťien-mingem,který je mimochodem od loňského dubna poradcem českého prezidenta, jsou příbuzenské vazby. 

A tak se nabízí myšlenka, že stát využívá firmu jako svůj ekonomický předvoj.

Provázanost čínské CEFC s Českem teď skutečně nabírá na obrátkách a nezdá se, že by se na tom mělo v nejbližší budoucnosti cokoli měnit. Politici, sportovci a fanoušci, kteří euforicky vítají nové investory, by si měli uvědomit, že jde především o zájmy čínské společnosti (a státu), nikoli snahu pozdvihnout českou ekonomiku a fotbal.

Ve skutečnosti může čínský kapitál zmizet stejně rychle a náhle, jak se objevil. A fotbalové kluby takovou situaci znají více než dokonale.

Zdroje:
Vlastní