Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Čína posiluje vliv v Africe. Čínský jüan se stane oficiální měnou v Zimbabwe

Čína posiluje vliv v Africe. Čínský jüan se stane oficiální měnou v Zimbabwe
Čínský prezident Si Ťin-Pching na oficiální návštěvě Zimbabwe | zdroj: Profimedia

Čínský vliv na černém kontinentu roste čím dál víc. Čínský jüan se dokonce stane plnohodnotnou oficiální měnou v Zimbabwe, jak oznámil tamní ministr financí Patrick Chinamasa po setkání se zástupci čínské centrální banky. Čína na oplátku smaže část zimbabwského dluhu ve výši 40 milionů dolarů (987 milionů korun).

Oficiální přijetí čínské měny v Zimbabwe přitom není velkým překvapením, alespoň tedy nikoli pro Zimbabwany. Jüan v jejich zemi funguje jako běžné platidlo už dva roky. Čína je tam koneckonců v posledních letech největším zahraničním investorem v Zimbabwe, které je po Jihoafrické republice jejím druhým největším obchodním partnerem v Africe.

Ministr Chinamasa prohlásil, že Číňané ruší dluhy, které byly splatné v letošním roce. Celkově dluží Zimbabwe asijské velmoci přes jednu miliardu dolarů (téměř 25 miliard korun). 

Africká země se snaží vymanit z ekonomické recese, kterou zažívala v letech 1999 až 2008. Hyperinflace donutila zimbabwskou vládu opustit vlastní měnu - zimbabwský dolar - už v roce 2009. Měna se tehdy pohybovala na extrémně nízké úrovni, kdy jeden americký dolar měl hodnotu 35 biliard zimbabwských dolarů. Od té doby používali jako národní měnu americký dolar a jihoafrický rand.

Možnost smazání části dluhu vnímají ekonomové jako dobrovolný ústupek ze strany Číny. O dobrých vztazích Číny a Zimbabwe svědčí i říjnové ocenění zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho čínskou alternativou Nobelovy ceny míru, který přitom čelí kritice ze strany lidskoprávních organizací. 

Zdroje:
Vlastní, Al Jazeera