Získáváme z ní minimum energie. Tak proč vlákninu vůbec jíst?
O důležitosti vlákniny v naší stravě byly popsány stohy papírů. Přesto většina z nás konzumuje tuto významnou složku potravy v nedostatečném množství. Kolik vlákniny bychom měli denně přijmout a z čeho převážně čerpat?
Vláknina je obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je prakticky nestravitelná a získáme z ní naprosté minimum energie, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. Mezi její hlavní benefity patří zvyšování objemu v zažívacím traktu a vyvolávání pocitu sytosti, což představuje například při dietě neocenitelného pomocníka. Pozitivní účinky má konzumace vlákniny i při léčbě zácpy a hemoroidů.
Kde najdeme vlákninu?
Vysoký obsah vlákniny má čerstvá zelenina a ovoce, raw sušené ovoce (meruňky, švestky, fíky), raw oříšky (mandle, pistácie, lískové, pekanové), dále chia, lněná a konopná semínka, luštěniny a celozrnné obiloviny. Věděli jste, že ve 100 gramech lněných semínek je 45 g vlákniny? Konzumovat lněná semínka můžete v jejich čisté podobě, ale musíte je před konzumací částečně rozdrtit, aby z nich tělo živiny vstřebalo.
Velkou předností vlákniny je to, že na sebe váže vodu a zvětšuje obsah našich střev. Díky tomu ředí toxiny a urychluje průchod hmot, čímž napomáhá regulaci vylučování. Pravidelné vylučování je základním bodem v prevenci karcinomu střev, jehož výskyt je v dnešní době na vzestupu. Vláknina navíc zpomaluje rychlost vstřebávání sacharidů, potažmo regulaci hladiny krevního cukru.
Existují dva typy vlákniny, přičemž oba jsou velmi důležité. Rozpustná vláknina, která podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici, na sebe váže vodu a velmi snadno bobtná. Proto by se zároveň mělo dbát na dostatečný příjem tekutin, o což se při dostatečné konzumaci zejména čerstvého ovoce a zeleniny nemusíme příliš starat. Vody obsahují dostatek. Nerozpustná vláknina navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě.
Jezte více čerstvé zeleniny a nezpracované potraviny
Příjem vlákniny se velké oblibě netěší a to přesto, že vláknina působí v těle jako prebiotikum, neboli potrava pro střevní bakterie. Tím přispívá k udržování zdravého střevního mikrobiomu (dříve označované jako mikroflóra), který je základním stavebním prvkem imunity celého organismu.
Většina Čechů konzumuje vysoce zpracované potraviny a zdroje sacharidů, které jsou na vlákninu velmi chudé, přičemž starším dětem a dospělým se doporučuje sníst přibližně 20 až 35 gramů vlákniny za den. Co se týká zdrojů vlákniny, tak nejlepší volbou je jíst zejména nezpracované potraviny, čerstvou zeleninu a ovoce. Skvělým zdrojem jsou například lněná semínka nebo sušené ovoce.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 21.12.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,100 | 25,180 |
USD | 24,010 | 24,130 |