Získáváme z ní minimum energie. Tak proč vlákninu vůbec jíst?

MAGAZÍN - Magazín autor: Jindra Pelikánová

O důležitosti vlákniny v naší stravě byly popsány stohy papírů. Přesto většina z nás konzumuje tuto významnou složku potravy v nedostatečném množství. Kolik vlákniny bychom měli denně přijmout a z čeho převážně čerpat? 

Ve sto gramech lněných semínek je ukryto 45 gramů vlákniny

Ve sto gramech lněných semínek je ukryto 45 gramů vlákniny,zdroj: Profimedia.cz

Vláknina je obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je prakticky nestravitelná a získáme z ní naprosté minimum energie, je pro zdravé fungování organismu nepostradatelná. Mezi její hlavní benefity patří zvyšování objemu v zažívacím traktu a vyvolávání pocitu sytosti, což představuje například při dietě neocenitelného pomocníka. Pozitivní účinky má konzumace vlákniny i při léčbě zácpy a hemoroidů.

Kde najdeme vlákninu?

Vysoký obsah vlákniny má čerstvá zelenina a ovoce, raw sušené ovoce (meruňky, švestky, fíky), raw oříšky (mandle, pistácie, lískové, pekanové), dále chia, lněná a konopná semínka, luštěniny a celozrnné obiloviny. Věděli jste, že ve 100 gramech lněných semínek je 45 g vlákniny? Konzumovat lněná semínka můžete v jejich čisté podobě, ale musíte je před konzumací částečně rozdrtit, aby z nich tělo živiny vstřebalo.

Velkou předností vlákniny je to, že na sebe váže vodu a zvětšuje obsah našich střev. Díky tomu ředí toxiny a urychluje průchod hmot, čímž napomáhá regulaci vylučování. Pravidelné vylučování je základním bodem v prevenci karcinomu střev, jehož výskyt je v dnešní době na vzestupu. Vláknina navíc zpomaluje rychlost vstřebávání sacharidů, potažmo regulaci hladiny krevního cukru.

Existují dva typy vlákniny, přičemž oba jsou velmi důležité. Rozpustná vláknina, která podporuje peristaltiku střev a změkčuje stolici, na sebe váže vodu a velmi snadno bobtná. Proto by se zároveň mělo dbát na dostatečný příjem tekutin, o což se při dostatečné konzumaci zejména čerstvého ovoce a zeleniny nemusíme příliš starat. Vody obsahují dostatek. Nerozpustná vláknina navozuje pocit sytosti a působí proti zácpě.

Jezte více čerstvé zeleniny a nezpracované potraviny

Příjem vlákniny se velké oblibě netěší a to přesto, že vláknina působí v těle jako prebiotikum, neboli potrava pro střevní bakterie. Tím přispívá k udržování zdravého střevního mikrobiomu (dříve označované jako mikroflóra), který je základním stavebním prvkem imunity celého organismu.

Většina Čechů konzumuje vysoce zpracované potraviny a zdroje sacharidů, které jsou na vlákninu velmi chudé, přičemž starším dětem a dospělým se doporučuje sníst přibližně 20 až 35 gramů vlákniny za den. Co se týká zdrojů vlákniny, tak nejlepší volbou je jíst zejména nezpracované potraviny, čerstvou zeleninu a ovoce. Skvělým zdrojem jsou například lněná semínka nebo sušené ovoce. 

Tagy: zdraví a životní styl kulinářství a gastronomie

Zdroje: vlastní