Dnes je úterý 5. listopadu 2024., Svátek má Miriam
Počasí dnes 0°C Polojasno

Není raw jako raw. Výrobci nás často klamou

Není raw jako raw. Výrobci nás často klamou
Výroba raw čokolády je velmi náročná, zejména co se týče "pražení" kakaových bobů | zdroj: Profimedia

Zařazení syrové stravy do jídelníčku je pro tělo prospěšné. Ať už se rozhodnete pro dlouhodobé stravování tímto způsobem, nebo krátký výživový restart, dejte si pozor, aby byly skutečně raw. Čím nás výrobci nejčastěji klamou?

Syrová strava dodává tělu nutné živiny, energii a kromě toho nás dokáže zbavit špatných jídelních návyků, což se pozitivně odráží nejen na naší postavě, ale i na celkovém zdraví. "Kvalitní syrová strava je vydatná a chuťově poctivá, plná živin. Její pravidelnou konzumací si vylepšíte stravovací návyky a snáze se zbavíte těch špatných, ať už se jedná o konzumaci rafinovaného cukru v potravinách, kofeinu či alkoholu," říká zakladatelka společnosti Lifefood se zaměřením na really raw produkty Tereza Havrlandová.

V případě živé stravy jsou základem kvalitní ovoce, zelenina, semínka a oříšky v BIO kvalitě. Kromě toho jsou na trhu různé druhy raw produktů. Bohužel ne všichni výrobci ctí gró raw potravin. Pro zachování vysokého podílu aktivních enzymů, minerálních látek, vitamínů a kvalitních živin se raw potraviny upravují maximálně do 45 °C. Klíčové jsou zejména vstupní suroviny, které musí tomuto požadavku odpovídat. A tady je největší kámen úrazu.

Živá strava obsahuje největší množství živin, a to díky tomu, že při její přípravě nedochází ke změně struktury makronutrientů a ke ztrátě mikroživin kvůli vysokým teplotám.

Nápis "raw" neznamená jistotu

Zásadní problém při snaze o konzumaci raw potravin spočívá v nevědomosti. Spousta lidí je přesvědčená o tom, že když je na výrobku nápis raw, mohou mu věřit a kupují si něco zdravého. Bohužel řada výrobců své spotřebitele klame.

Pokud se o raw food nezajímáte hlouběji, pravděpodobně si neuvědomíte, že například sušené ovoce v řadě tyčinek označených jako raw, je upraveno sušením při 70 °C, což jednoznačně popírá koncept raw food. Podobné je to i s oříšky, které se běžně upravují při vysokých teplotách, dokonce až 200 stupňů. Výjimku tvoří přírodní (nesolené, nepražené) mandle a semínka, které bývají ve většině případech opravdu raw.

Věděli jste, že kvalitu semínek si můžete ověřit tím, že je necháte naklíčit? Pokud semínka naklíčí, nedošlo k nechtěné (tepelné) úpravě a jsou tedy výživově plnohodnotné.

Skryté nástrahy v raw tyčinkách

Základem raw stravy jsou oříšky, které jsou často i součástí raw tyčinek nabízených na trhu. Oříšky ve své čisté formě poskytují tělu potřebné živiny a jsou plné zdravých tuků. "Kešu ořechy je možné získávat za studena, ručně, což se sice odráží na vyšší ceně, ale z hlediska chuti a především výživových hodnot je to nesrovnatelný rozdíl," vysvětluje Havrlandová.

Skutečné raw tyčinky jsou mnohem dražší i proto, že při jejich výrobě byly použity kvalitní suroviny. Například raw ořechy, celé, v BIO kvalitě stojí cca 400 korun za kilo. Za nekvalitní a často tepelně upravené polámané ořechy či zbytkovou drť z ořechů zaplatí výrobce cca 150 Kč za kilo. Rozdíl v ceně surovin je tedy až trojnásobný.

V české ani evropské legislativě není ustálené, co přesně raw je, a na to výrobci často hřeší. Kromě nekvalitních ořechů, které mnohdy ani raw nejsou, jsou na trhu tyčinky obsahující nekvalitní datlový základ. "Ať už kupujete datle samostatně nebo jako součást nějaké tyčinky, měli byste si dát pozor na kvalitu. Ideální je nakupovat datle s logem EU-Organic v tepelně nezpracované podobě," vysvětluje Havrlandová.  

Raw je spojováno s biologickým zemědělstvím, což může být jeden z ukazatelů toho, že se jedná o kvalitní výrobek. Není to však stoprocentní zárukou raw. V rámci konvenční "NEBIO" produkce lze téměř s jistotou tvrdit, že produkty raw nejsou.

Sladká tečka na závěr

Živá strava je pestrá, proto v ní najdete i takovou pochoutku, jako je čokoláda. Tradiční výroba čokolády spočívá v pražení bobů a i když není bob pražený, často dochází při výrobě k tomu, že při dalším zpracování kakaových složek (kakaové máslo, prášek či kakaová hmota) podléhá vysokým teplotám (běžně kolem 80 až 200 °C). Tímto způsobem výroby se z čokolády vytratí klíčová složka – cenné antioxidanty.

Naproti tomu skutečná raw čokoláda je vyrobená z nepražených BIO kakaových bobů, je ručně zpracovaná a při výrobě není překročena teplota 42 °C. "Raw čokoláda výborně chutná a obsahuje všechny výživové vlastnosti kakaa, které jsou zachované v té nejpřirozenější podobě a maximální koncentraci. Mimo to raw čokolády neobsahují rafinovaný cukr, sojové emulgátory, palmový olej, umělá sladidla ani jiné přídavné látky obsažené v běžných čokoládách," uzavírá Havrlandová.

Při výběru raw čokolády se ujistěte, že kakao, z kterého je vyrobená, neprošlo tepelnou úpravou, a čím je čokoláda oslazená. Skutečná raw čokoláda je slazená například přírodním za studena zpracovaným sirupem z agáve či jakonu, nebo datlemi a dochucená dalšími nezpracovanými přírodními produkty.

Zdroje:
Vlastní