Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jen do štrúdlu je jí škoda. Kde všude lze skořici použít?

Jen do štrúdlu je jí škoda. Kde všude lze skořici použít?
Skořice, neboli aromatická kůra skořicovníku, má bezpočet využití v různých oblastech | zdroj: Profimedia

Skořici milujeme pro její jedinečnou vůni a nezapomenutelnou chuť. Už méně se však ví, jak blahodárně působí na naše zdraví i duši. 

Skořice pochází z asijských tropů. Právě tam ji využívali nejen jako ingredienci při vaření, ale i jako lék. V tradiční čínské medicíně má místo jako takzvané teplé koření pro zahřátí organizmu, což znamená, že ji dostanete naservírovanou v čaji. A své uplatnění našla dokonce i v kosmetice. Má blahodárné účinky na prokrvení pokožky. Na skořicový krém nedá dopustit spousty žen.

Prevence proti trombóze

Mnoho vědeckých studií potvrzuje, že skořice přispívá k ředění krve, a tím zabraňuje vzniku krevních sraženin. Pozor ale na kombinaci s léky na ředění krve. Lékaři vždy pacienty, kteří je užívají, varují, zrovna tak jako ty, kteří používají doplňky stravy, jenž výtažek z této byliny obsahují. V kombinaci s léky by skořice mohla způsobit značné zdravotní problémy.

Přirozené antibiotikum

Možná znáte starý recept našich babiček na bolest v krku - smíchaly skořici s medem. Dnes už málokdo ví, že je opravdu účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Skořicová kůra tak právem patří mezi přírodní antibiotikum.

Hlídač hladiny cukru

Skořice patří mezi silné antioxidanty. Dokáže pečlivě hlídat hladinu cukru v krvi. Pokud si po jídle dáte čaj s trochou skořice, pomůže vašemu žaludku rychleji trávit, a tím mu ulehčí od zdlouhavého vstřebávání sacharidů.

Podporuje funkci mozku

Věděli jste, že už samotná vůně skořice podporuje mozkovou aktivitu? V jednom výzkumu bylo zjištěné, že při konzumaci skořice a vnímání jejího aroma, se testovaným dobrovolníkům zlepšila paměť a pozornost při práci. Největší pozitivní účinky byly zaznamenané při používání vizuální paměti.

Má protirakovinné účinky

Skořice obsahuje vápník, vlákninu a řadu různých minerálů. Vápník a vláknina pomáhají z těla vylučovat nadmíru soli a škodlivin. Díky pravidelné stolici tak působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Sáhnout byste po ní měli také v případě, že trpíte plynatostí, zácpou nebo naopak průjmem. Během několika okamžiků vám pomůže od problému a vašemu organismu se tak výrazně uleví.

Snižuje hladinu cholesterolu

Díky pozitivním účinkům na tlusté střevo dokáže tato bylina z těla odplavit také nadbytečné tuky, čímž dokáže snížit hladinu cholesterolu. Pomáhá tak předcházet onemocnění srdce a aterosklerózy.

Spouštěč inzulinu

V lékařských studiích bylo prokázané, že skořice snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 procent. Dokáže správně spouštět inzulín. Pozitivní účinky se prokázaly už při konzumaci jednoho gramu denně. Pokud jste tedy cukrovkář či hrozí riziko, že byste se jím mohli stát, určitě si nezapomeňte špetku nasypat na ovesné vločky, do rýže či na cappuccino.

Přírodní zahřívač

Skořice má neuvěřitelnou schopnost zahřát celé tělo. Trpíte-li na studené ruce a nohy, neváhejte si trochu přidat do čaje. Rozproudí vám krev v celém těle a po zimomřivosti nebude ani památky.

Zdroje:
Vlastní