Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Jste normální? Hledejte odpověď v pražském DOXu - Centru současného umění

Jste normální? Hledejte odpověď v pražském DOXu - Centru současného umění
Danica Dakić: ISOLA BELLA 2 | zdroj: DOX

Co je normální a co je už za tzv. hranicí? Na tyto a další otázky vztahující se k lidské "normálnosti" hledá odpovědi trefně nazvaná výstava Postiženi normalitou, která je propojena jak estetickou, tak edukativní snahou vůči svým návštěvníkům.

Organizátoři přibližují podstatu celé myšlenky výstavy následovně: "... vznikla ve spolupráci s Jedličkovým ústavem a školami u příležitosti 100. výročí jejich založení, snaží se rozkrývat a problematizovat pojmy normality a postižení tak, jak představy o nich ovlivňují život každého z nás -  limitují nás nebo naopak zvýhodňují."

Výstava má mj. poukázat na to, jak je společností vnímána jakákoli fyzická odlišnost, která je zárodkem pro vznik menšin a odkazuje tak "nenormální" jedince ke společenskému vyloučení.

Vystavovaní autoři jsou z Čech i ze zahraničí. Někteří z nich jsou sami tělesně postižení, jiní si záměrně kladou překážky při vytváření uměleckého díla a problematizují tak pohled na zdravé, "funkční" lidské tělo. Na výstavě mohou návštěvníci zhlédnout jak video-projekce, tak klasickou malbu nebo instalace v prostoru.

P. Boudry / R. Lorenz - N.O.Body, 2008 P. Boudry / R. Lorenz - N.O.Body, 2008 | zdroj: DOX

Výstava je k vidění v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích až do 16. září.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma