Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Volby by vyhrála ČSSD. Koalice s KSČM by stačila na ústavní většinu

Volby by vyhrála ČSSD. Koalice s KSČM by stačila na ústavní většinu
zdroj: Profimedia

Téměř na den přesně rok před konáním parlamentních voleb zveřejnilo CVVM výsledky výzkumu stranických preferencí a volební model v květnu 2013. Mnout ruce si po jejich zhlédnutí musí ve dvou nejsilnějších opozičních stranách ČSSD a KSČM. Té první slibuje vskutku impozantní vítězství, té druhé pak druhé místo a takřka pětinu sněmovních křesel.

Vidinou ústavní většiny se mohou rok před parlamentními volbami, které se s velkou pravděpodobností uskuteční ve dnech 23. a 24. května, kochat sociální demokraté a komunisté poté, co se seznámí s výsledky stranických preferencí a volebním modelem v květnu 2013, jak je zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Dotázaní měli v průzkumu, který se uskutečnil ve dnech 6. až 13. května, odpovědět na otázku, zda by šli volit, kdyby se volby do Poslanecké volby konaly příští týden. Kromě 22,5 procenta respondentů, kteří uvedli, že rozhodně volit nepůjdou, odpovídali ti ostatní, kterou stranu by volili. Nejvíce dotázaných uvedlo ČSSD – 24 procent, následovala KSČM s 10,5 procenty, TOP 09 s 9,5 procenty a ODS s 9 procenty.

Další vývoj preferencí ODS a TOP 09 ovlivní boj o pražský magistrát

„V posledním měsíci se na politické scéně nic tak zásadního neudálo. Nepočítám události na pražském magistrátu, protože ty se do průzkumu promítnout ještě nemohly. Ale tu stranu, která rozbije koalici a spojí se s ČSSD, to v očích pravicových voličů v celé zemi poškodí. Standardní volič ODS i TOP 09 si přeje koalici těch dvou stran. Možná je problém u některých straníků, kteří si řeknou, že radši budou vládnout s někým z levice než s konkurentem na pravici, ale volič to takhle nevnímá,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol z Vysoké školy CEVRO Institut.

Za čtveřicí nejsilnějších stran skončila KDU-ČSL se 3,5 procenty a SPOZ stejně jako Stranu zelených preferovaly 2,5 procenta oslovených. Všechny další subjekty už byly zahrnuty pod „ostatní strany“ se 4 procenty preferencí celkem. Stranické preference představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám v celé společnosti a je třeba brát v úvahu, že do souboru je zahrnuta i ta část populace, která k žádné straně neinklinuje nebo není ochotna se voleb zúčastnit.

Levice podle průzkumu překračuje ústavní většinu o tři hlasy

Na základě aktuálních stranických preferencí sestavilo CVVM volební model, který simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Z něj vychází vítězně ČSSD se 37 procenty, druhá KSČM by jich získala 17 a TOP 09 shodně s ODS po 14,5 procentech. Pátá v pořadí KDU-ČSL by získala 5 procent, SPOZ 4 procenta a Strana zelených 3 procenta.

Zdroje: