Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zaútočí Rusko na Západ? Odpověď odhalují manévry

Zaútočí Rusko na Západ? Odpověď odhalují manévry
Manévry Západ 2017 | zdroj: Profimedia

Rusko-běloruské vojenské cvičení Západ 2017 splnilo očekávání. Ruská armáda si s chutí zastřílela a vystrašila "pravděpodobného protivníka". S Ruskem sousedící státy, nedůvěřující kolektivní obraně, mohly opět poukazovat na potenciální hrozbu z Východu. A Tiscali.cz bylo u toho.

Svazového státu Ruska a Běloruska si konečně, po dvaceti letech existence, všimli v Evropě. Ne však v souvislosti, v jaké by si to v Moskvě a Minsku přáli. Není ekonomickým tygrem Evropy, ale ohniskem momentálního napětí.

V Bělorusku oficiálně skončily manévry Zapad 2017, první velké cvičení ruských a běloruských ozbrojených od anexe Krymu a propuknutí války na východě Ukrajiny. Tanky svazových armád střílely u hranic hned čtyř států Severoatlantické aliance, které kvůli tragickým historickým zkušenostem nevidí ukázku síly Moskvy rády.

Podle oficiálních informací ruského ministerstva obrany se manévrů zúčastnilo celkem 680 kusů techniky, 70 letadel a vrtulníků a 12,7 tisíce vojáků. Z toho v ruských uniformách 5,5 tisíce a v běloruských 7,2 tisíce mužů.

Scénář cvičení byl dle tvrzení náčelníka běloruského generálního štábu Olega Bělokoněva navržen podle ozbrojených konfliktů na Blízkém východě a v Evropě posledních let:

Na území Běloruska a ruské Kaliningradské oblasti pronikly extrémistické skupiny s cílem uskutečnit tam teroristické útoky. Teroristé mají podporu ze zahraničí. Pomáhají jim jak zbraněmi a technikou nasazenou ve vzduchu a na moři. Zahraniční agresoři jsou představeni koalicí tří "západních" fiktivních zemí: Vejšnorii, Vesbarii a Lubenii. Rusko a Bělorusko se brání.

Nepřítel musí dostat za vyučenou

Na Lužském vojenském cvičišti v Leningradské oblasti, které leží asi 140 kilometrů od Estonska a 200 kilometrů od Lotyšska, celý den prší. Imaginární agresoři a jejich přisluhovači si nemohli vybrat k napadení Ruska lepší dobu. Za špatného počasí mají alespoň nějakou šanci proti ruské armádě, která musí zcela jasně vyhrát.

Jen novináři v armádním stanu jsou poněkud rozmrzelí. Kdesi ve vzduchu létají vrtulníky, ale ruský prezident Vladimir Putin, který má manévry jako vrchní velitel ruských ozbrojených sil přímo na polygonu sledovat, si dává na čas. Dlouhou chvíli tráví sledováním ukázek síly ruské armády na obří obrazovce a spekulacemi, proč Putin ještě nejede.

Cvičení Západ není ničím mimořádné. Podle plánu obou zemí mají v podobném formátu proběhnout čtyřikrát v rozmezí čtyř let. První manévry se uskutečnily v roce 2009 a poslední se má konat v roce 2020. Scénář se nemění, nemění se ani počet vojáků. Svazový stát je v nebezpečí, Moskva s Minskem dají útočníkovi za vyučenou. 

Putin hraje na Západ

Účast Vladimira Putina na Západu 2017 je takové "guilty pleasure" a popíchnutí zahraničních válečných alarmistů, kteří s manévry spojovali když ne přípravu okupace Pobaltí, tak alespoň obsazení Běloruska. Ruský prezident svou přítomností pouze zdůraznil, že je ochoten se zapojit do spekulací o hrozné ruské armádě. Putin přidal manévrům zahraničněpolitickou váhu, kterou ve skutečnosti neměly.

profimedia-0349765828 Vladimir Putin na manévrech | zdroj: Profimedia

Domácí publikum tento signál ocenit nemůže. Na prokremelských kanálech manévry nebyly hlavní zprávou dne a obskurní talk show hovořila o zahraničních obavách z koncentrace ruských vojáků na hranicích. Pro Rusy totiž Západ 2017 nemá, z hlediska propagandy, valný význam. Větší část ruské společnosti armádu už dávno podporuje a odpůrci Kremlu podle očekávání z trucu fandí Vejšnorii.

Putinova přítomností byla proto spíš formální. Novináři bez kremelské akreditace ruského prezidenta ani neviděli.

Černá limuzína s ochranou prosvištěla k pozorovatelně, k níž nikdo neměl přístup. Žurnalisté, stejně jako zahraniční pozorovatelé, byli na speciálně vyhrazených místech několik desítek metrů daleko od dvoupatrové světlé budovy, za jejímž zdmi a laminovaným sklem se skrýval ruský prezident. Všichni měli přísně zakázáno směrovat objektivy na Putina.

Ohnivé peklo

Na polygonu mezi kopečky stojí červená stavba s komínem připomínající továrnu. Náhle se ozve salva a k nebi se zvedne šedivý kouř. Záblesk. Exploze. Vzhůru stoupá další sloup dýmu. Fiktivní, podle scénáře silně ozbrojení, teroristé zaútočili na Rusko.

V dálce se pohybují věže tanků. Proti nim zasahuje dělostřelectvo. Ze vzduchu se zapojí vrtulníky, které v rychlém sledu za sebou vypouští rakety. Na nebi se mihnou žlutě zářící stopovky.

zdroj: YouTube.com

Cvičiště se v jednom okamžiku zahalí do tenké šedé mlhy z kouře a deště. Na horizontu se objeví oranžový záblesk a dokonce na vzdálenost několika kilometrů je vidět tlakovou vlnu kosící stromy. Ruská armáda poslala na interventy balistické rakety krátkého doletu Točka U a Iskander.

Ohnivá smršť pokračuje. Do boje se zapojily salvové raketomety BM-21 Grad a po nich těžší bratříčci TOS-1 Buratino střílející termobarické rakety zabíjející hořícím vzduchem a vakuem. Poté bojiště zpracovávají opět tanky a vozidla bojové podpory tanků označované jako Terminátor.

Přeživší skupinky teroristů prohánějí paragáni, kteří se vysadili někde v dálce. Po méně než hodině je konec. Na simulované bojiště přijíždějí ženisté. S pomocí speciálních odminovacích vozidel UR-77 Meteorit čistí prostor. Stroj vystřelí cosi připomínající harpunu na laně. Po dopadu se objeví plamen exploze. Je čisto.

Z podívané trne. Válečná hra nebyla zásahem proti ušmudlaným teroristům, byla to nefalšovaná válka. To, co přítomní viděli na vlastní oči, byla syrová a brutální ukázka síly. Žádná romantika.

Zdroje:
Vlastní