Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Ruské rakety míří na Evropu. Žádné obavy, zní z Moskvy

Ruské rakety míří na Evropu. Žádné obavy, zní z Moskvy
Loňský útok ruských Kalibrů na základnu Fronty an-Nusrá | zdroj: Profimedia

Ruská hrozba na obzoru. Na Ruskem obsazeném Krymu jsou umístěny rakety Kalibr s doletem přes dva tisíce kilometrů. Lehce mohou zasáhnout Prahu nebo Berlín. Tyto zbraně, které mohou nést jaderné hlavice, se nachází také v Kaliningradu. Vrací se nejhorší noční můra studené války do Evropy?  

Ukrajinské ministerstvo pro dočasně okupovaná území oznámilo, že Moskva pokračuje ve vojenském nátlaku na evropské státy, aby dosáhla svých politických cílů. K tomu využívá v roce 2014 anektovaný poloostrov Krym.

"Ruská federace vytvořila na území Krymu militarizovanou zónu, která je mimo mezinárodní dohled. Na území poloostrova jsou přesouvány moderní zbraně a vojenská technika," uvádí ukrajinský rezort. Na poloostrově nejsou pouze zbraně obranného rázu, které by měly odradit Západ změnit současný status quo.

Kalibr proti teroristům i Evropě?

Jak tvrdí Kyjev, na Krymu jsou rozmístěny rakety s plochou dráhou letu Kalibr, jejichž dosah pokrývá větší část evropského kontinentu.

Podle informací ukrajinského ministerstva, koncem roku 2015 byla Černomořská flotila vyzbrojena dvěma raketovými korvetami Zelenyj dol a Serpuchov, se střelami Kalibr-NK na palubě. Svou sílu už ukázaly. Obě plavidla se loni v srpnu podílela na ruském úderu v provincii Aleppo. Základnu a sklady teroristů Fronty an-Nusrá tehdy zasáhly právě rakety Kalibr.

Kyjev si myslí, že Rusko záměrně využívá mezeru v dohodě o likvidaci raket středního a kratšího doletu, od jejíž podepsání letos v prosince uplyne 30 let. Smlouva předpokládala zničení a především zákaz pozemních balistických raket a raket s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů.

zdroj: YouTube.com

Jelikož střely Kalibr jsou umístěny na válečných plavidlech, omezení se jich netýkají a Rusko může klidně mířit na svého "pravděpodobného protivníka", jak Kreml v armádní hantýrce nazývá Severoatlantickou alianci.

Na zprávu ukrajinského ministerstva zareagoval první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. "Asi už vláda oficiálně převzala rétoriku těch, co tvrdí, že RF se vlastně jen brání, jinak si to mlčení, neumím vysvětlit," napsal na Twitteru k nulové reakci Sobotkova kabinetu na ruskou hrozbu. 

Na varování z Kyjeva však málokdo reaguje.

Maminko a tatínku, já se bojím Pershingů

Situace může zdánlivě připomínat ostřejší fáze studené války. Na přelomu 70. a 80. let Sovětský svaz zahájil rozmístění mobilních balistických raket RSD-10 Pioněr s dosahem 5000 kilometrů a tehdy moderních střel kratšího doletu Oka. Moskva tím chtěla jednou pro vždy stvrdit vojenskou dominanci v Evropě. Západ, respektive Spojené státy odpověděly dislokací raket typu Pershing I a II a střel s plochou dráhou letu Gryphon.

Rozpoutaly se závody ve zbrojení a vznikl dojem, že evropský kontinent stojí na prahu konfliktu. Stačilo jedno stisknutí červeného knoflíku a Evropa by se změnila v zónu smrti. Patovou situaci vyřešilo až podepsání zmíněné smlouvy o likvidaci raket o likvidaci raket středního a kratšího doletu.

V současném Rusku nesouhlasí se studenoválečným příměrem. "Střela Kalibr není strategická zbraň. Neslouží ke globálnímu odstrašení Spojených států. Pokud by se rozhořela válka mezi Ruskem a USA nebo NATO, tak rakety Kalibr jsou zbytečné. Protože v takovém konfliktu bude nutné použít mezikontinentální balistické rakety," sdělil Tiscali.cz náměstek ředitele ruského Ústavu zemí SNS Vladimir Jevsejev.

Vojenský expert zároveň tvrdí, že ruská armáda nemá dostatečný počet Kalibrů, aby jimi případně mohla vzdorovat Severoatlantické alianci. Podle jeho slov mají Spojené státy mnohem větší počet raket s plochou dráhou letu Tomahawk, které naopak mohou ohrožovat bezpečnost Ruska a jeho zájmy.

Žádný strach

Podle informací Jevsejeva plavidla se střelami Kalibr jsou skutečně na Krymu. "Raketami s plochou dráhou letu Kalibr je vyzbrojena také nová fregata Admiral Grigorovič. Výtlakem se loď blíží torpédoborci. Plavidlo je od června 2016 součástí Černomořské flotily. Kalibry dále mohou být umístěny na ponorkách. Černomořská flota jich několik má," dodává expert.

Specialista na raketové technologie si přesto nemyslí, že Kalibry mají za úkol vytvářet vojenský nátlak na Evropu. "Nevidím tu žádný problém pro Evropskou unii, natož pro státy v regionu Černého moře. Není třeba vytvářet novou hrozbu," míní Jevsejev.

Důvod dislokace plavidel s raketami Kalibr na Krymu je podle něj čistě praktický. Tamní flota plní úkoly nejen v Černém moři, ale rovněž ve Středomoří.

"Raketami s plochou dráhou letu Kalibr potřebuje Rusko k provedení různých lokálních operací, v současné době konkrétně v Sýrii. Přitom tyto operace mohou být provedeny společně s NATO," říká. K tomu však, podle slov experta, chybí zájem ze strany Spojených států.

Zázračná zbraň s pěticípou hvězdou

Střely s plochou dráhou letu Kalibr, podobně jako rakety Iskander, mají pověst wunderwaffe - unikátní zbraně, kterou může Rusko položit na lopatky každého. "Nezveličoval bych roli Kalibrů," říká na to ruský expert. Jak nicméně dodává, vlastnosti Kalibru jsou mnohem lepší než amerického Tomahawku.

Komplex Kalibr, přesněji Kalibr-NK jak je oficiálně označován, má několik modifikací. Střely mohou být odpalovány jak z vojenských plavidel, tak i ponorek. Kalibry jsou určeny k ničení námořních a pozemních cílů. V prvním případě dolet střely je více než 300 kilometrů, v případě druhém přes dva tisíce kilometrů. Raketa může být vybavena jadernou hlavicí.

Podle dostupných informací má ruské námořnictvo plavidla vyzbrojená střelami Kalibr ve všech regionech, kde působí včetně Kaspického moře. Poprvé byla raketa otestována v roce 2010 během manévrů v Japonském moři. Kolik střel má ve svém arzenálu ruská armáda, není známo. Jak ale informovala ruská média, v druhém čtvrtletí letošního roku ruské námořnictvo obdrželo 60 Kalibrů.

Zdroje:
Vlastní