Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Wagnerovci verbují nové bojovníky na amerických sociálních sítích

Wagnerovci verbují nové bojovníky na amerických sociálních sítích
Jevgenij Prigožin se členy Wagnerovy skupiny | zdroj: Profimedia

Ruská polovojenská Wagnerova skupina utrpěla na východě Ukrajiny těžké ztráty. Aby padlé bojovníky nahradila, obrací se na dobrovolníky po celém světě. K tomu využívá americké sociální sítě Facebook a Twitter. Inzeráty psané v různých jazycích lákají na „slušné zaměstnání“, píše server Business Insider.

Wagnerova skupina operuje po celém světě, zapojila se například do bojů ve střední Africe. Do širšího povědomí se však dostala až po vypuknutí války na Ukrajině, kde utrpěla velké ztráty. Ruským vězňům proto nabídla svobodu výměnou za nasazení na bitevním poli.

Žoldáci pak sehráli klíčovou roli během krvavých bojů o Bachmut v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Získali ho po měsíčních snahách prolomit tamní obranu, i když Ukrajinci prohlašují, že bitva o Bachmut ještě neskončila. Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin přiznal, že během bojů ztratil až 20 tisíc mužů.

Wagnerovci se snaží doplnit řady a oslovují případné zájemce po celém světě formou inzerátů v různých jazycích, včetně francouzštiny, vietnamštiny a španělštiny. Volné pozice nabízejí na amerických sociálních sítích, uvedl server Politico s odkazem na výzkum skupiny zaměřené na dezinformace Logically.

Vážné porušení podmínek

Tyto příspěvky získaly na facebooku a twitteru 120 tisíc zobrazení. Podle vedoucího výzkumu v Logically Kylea Waltera není stoprocentně jisté, že pocházejí přímo od Wagnerovců. Odpovídají však dřívějším příspěvkům ověřených účtů soukromé organizace na síti Telegram a ruských sociálních sítích.

Nejmenovaný západní vládní představitel potvrdil, že nejméně dvě telefonní čísla v těchto příspěvcích byla spojena buď s Wagnerovou skupinou, nebo s ruskou rozvědkou. Výzkumná skupina analyzovala pravděpodobné příspěvky Wagnerovců počínaje červencem v roce 2022.

Našla jich celkem šedesát. Nabízely uplatnění v boji a IT nebo řidičské i lékařské pozice, včetně psychologa. Inzeráty lákaly na řadu benefitů, jako je placené volno, zdravotní péče, slušné peníze s bonusy za dobré výsledky a možnost uplatnění po celém světě.

Inzerát zacílený na zájemce ve Francii sliboval životní pojištění a práci s týmem zaměřeným na „efektivitu a vítězství“. Příspěvek v indonéštině zase obsahoval výzvu od samotného Prigožina, který zval do skupiny dobrovolníky ve věku 22 až 55 let. Společnosti Meta Platforms a Twitter toto zjištění nekomentovaly.

Není jasné, jaký úspěch náborové kampaně měly. I přesto se však jedná o podněcování k násilí a propagaci ruských útoků na Ukrajině. Téměř jistě to představuje porušení podmínek facebooku i twitteru.

Zdroje: