Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Dobyli jsme Bachmut, hlásí Prigožin

Dobyli jsme Bachmut, hlásí Prigožin
Prigožin oznamuje dobytí Bachmutu. | zdroj: Telegram

Vůdce ruské soukromé vojenské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil v sobotu dobytí východoukrajinského města Bachmutu.

„Dnes v poledne byl Bachmut plně dobyt. Obsadili jsme kompletně celé město, dům po domu," oznámil Prigožin. Řekl jeho muži začnou od středy z města odcházet a svěří ho do rukou pravidelné ruské armády.

Ukrajinci ale tvrdí, že stále ovládají některé průmyslové a infrastrukturní budovy ve čtvrti zvané Letadlo. Ta leží na kopci a boje o ni probíhají už od letošního února.

Situace pro Ukrajince je kritická

„Situace v Bachmutu na východě Ukrajiny je pro ukrajinské síly kritická,“ připustila však náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

V minulosti ale Prigožin opakovaně zveřejňoval tvrzení o dobytí ukrajinských obcí jeho muži, která se posléze nepotvrdila, upozorňuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

„Není to pravda. Naše jednotky v Bachmutu dál bojují,“ odmítl Prigožinovo oznámení v komentáři agentuře Reuters mluvčí východního uskupení ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj.

O dobytí Bachmutu usilují ruské síly už devět měsíců. V posledních dnech k městu ruská armáda přesunula nové jednotky, sdělilo v sobotu britské ministerstvo obrany.

Vyhnou se obklíčení? 

V minulých dnech ale zároveň přicházely i zprávy o úspěšných lokálních protiútocích ukrajinské armády, které potvrzovali i zahraniční analytici.

Zprávy o ukrajinských úspěších se týkaly především postupu Ukrajinců u severního i jižního okraje Bachmutu. Agentura Reuters podotkla, že šlo o nejrychlejší ukrajinský postup za šest měsíců a že Prigožin mluvil o nebezpečí obklíčení jeho bojovníků.

K ukrajinským protiútokům v oblasti Bachmutu americký Institut pro studium války ve své nejnovější analýze situace na Ukrajině psal, že pravděpodobně do značné míry odvrátily hrozbu obklíčení Ukrajinců ruskými silami.

Ruský nezávislý portál Meduza podotkl, že čtvrť na jihozápadě města, kde se podle jeho informací dosud drží ukrajinští obránci, je na kopci. Místo s několika poničenými patrovými bytovými domy podle něj tak má strategický význam.

Boje o něj ukrajinští obránci svádějí s nepřítelem už od února. Portál také zveřejnil fotografii čtvrti z předválečných dob s poznámkou, že některé domy, které zachycuje, už neexistují.

Zdroje: