Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vyluštění 87 let staré záhady? Pod mořem možná objevili ztracený letoun Amelie Earhartové

Vyluštění 87 let staré záhady? Pod mořem možná objevili ztracený letoun Amelie Earhartové
Amelia Earhartová | zdroj: Profimedia

Zmizení Amelie Earhartové nad Tichým oceánem před 87 lety je jednou z největších záhad v historii létání. Minulé dekády daly vzniknout řadě konspiračních teorií, které vysvětlují okolnosti jejího zmizení během cesty kolem světa v létě 1937. Nyní průzkumnický tým Deep Sea Vision oznámil, že pomocí sonarů zachytil na dně oceánu obrys, který odpovídá stroji Lockheed L-10 Electra, na kterém Earhartová létala.

Objekt, který by mohl být letounem Earhartové, se podle Deep Sea Vision nachází zhruba 4900 metrů pod hladinou moře asi 150 kilometrů od Howlandova ostrova, kde měli Earhartová a její navigátor Fred Noonan při osudné cestě plánované mezipřistání a doplnění paliva. Objevit se objekt podařilo pomocí autonomní ponorky Hugin 6000 z dílny norské firmy Kongsberg. Šestnáctičlenný tým na instagramovém profilu ze své expedice zveřejnil video. Průzkumníci podle něj skenovali přes 13 000 čtverečních kilometrů mořského dna.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Deep Sea Vision (@deep.sea.vision)

Šéf společnosti Tony Romeo, bývalý pilot a zaměstnanec amerických zpravodajských služeb, řekl deníku The Wall Street Journal (WSJ), že projekt pátrání po Earhartové letounu ho stál 11 milionů dolarů (asi 253 milionů korun) včetně výdajů za pokročilé vybavení. Peníze získal před třemi lety prodejem svých nemovitostí.

Zda obraz na sonaru skutečně je strojem legendární letkyně, zatím není jasné. Podle odborníků, s nimiž hovořil WSJ, bude nutné se na objekt fyzicky podívat. „Do té doby není možnost, jak s určitostí říct, o co se jedná,“ uvedl podmořský archeolog Andrew Pietruszka.

Průkopnice ženského létání Earhartová v roce 1928 ve třiceti letech přeletěla Atlantik, o dva roky později překonala rychlostní rekord v ženském létání a v 34 letech přeletěla oceán znovu, tentokrát sama. Po vzoru prvního sólového pokořitele Atlantiku Charlese Lindbergha byla přezdívána „Lady Lindy“. V roce svých čtyřicátých narozenin si naplánovala cestu kolem světa, během níž však zmizela a její tělo nebylo nikdy nalezeno. 

Zdroje: