Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Další rádoby rozpor v pětikoalici vysvětlil Rakušan zapálenou debatou

Další rádoby rozpor v pětikoalici vysvětlil Rakušan zapálenou debatou
Další z Rakušanových tzv. Debat bez cenzury se konala v Sokolově | zdroj: twitter.com/Vit_Rakusan

Premiér Petr Fiala (ODS) je rád, že vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vysvětlil svůj pondělní výrok o výkupu minoritních podílů v energetické společnosti ČEZ, a to kvůli dopadu informací o skupině na burzu. Bylo by podle něj dobré, aby se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus, uvedl předseda vlády na síti X.

Rakušan v pondělní při setkání s občany Sokolova uvedl, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů energetické společnosti ČEZ. Na dotaz, kdy český stát odkoupí ČEZ, uvedl, že doufá v to, že to ještě současný kabinet stihne. Na síti X později napsal, že uvedl nesprávnou informaci a že „žádné takové kroky neprobíhají“. Omluvil se s tím, že nesprávnou informaci uvedl v zápalu debaty.

„Prohlášení o údajně připravovaném výkupu minorit ČEZ mě překvapilo. Jsem rád, že svoje slova vysvětlil. Zjevně si v zápalu diskuse neuvědomil, jak velkou zodpovědnost na sebe bere. Zejména pak v souvislosti se společností, jež je veřejně obchodována na burze,“ uvedl Fiala v dnešní reakci. Apeloval na dodržování dohod. „Obecně pak platí, že osobně preferuji volný trh a kapitalismus a případné státní zásahy musí mít jasnou ekonomickou logiku a musí být řádně připraveny a včas oznámeny,“ dodal.

Akcie ČEZ na pražské burze dnes během hodiny po otevření trhu vzrostly o více než dvě procenta na 894 korun, vyplývá z webu burzy.

Fiala loni v říjnu uvedl, že transformace společnosti ČEZ je nezbytná mimo jiné kvůli rozvoji jaderné energetiky a že vláda hledá vhodný model i čas, každopádně ale nechystá vytěsnění minoritních akcionářů, zestátňování nebo kroky, které by byly pro někoho nevýhodné. Otázku, zda na podzim 2025, kdy má končit mandát Fialovy vlády, bude výrobní část ČEZ pod stoprocentní kontrolou státu, nechal tehdy premiér bez odpovědi.

Stát nyní drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Vláda v květnu schválila návrh zákona o přeměnách obchodních společností, podle něhož by místo dosud potřebných 90 procent hlasů všech akcionářů mělo pro rozdělení firem stačit 75 procent hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. Podle analytiků návrh usnadní možné rozdělení a zestátnění části skupiny ČEZ.

Zdroje: