Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Už ustoupili i Slováci: Bratislava zrušila jednostranné omezení dovozu produktů z Ukrajiny

Už ustoupili i Slováci: Bratislava zrušila jednostranné omezení dovozu produktů z Ukrajiny
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Slovensko podle očekávání zrušilo jednostranné omezení dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin z Ukrajiny. V zemi dnes vstoupila v platnost vyhláška ministerstva hospodářství, kterou země sladila své obchodní restrikce s unijním nařízením.

Krok už ve středu schválila slovenská vláda, podobně postupovalo i Polsko. Nově tak na Slovensko není povoleno dovážet už jen pšenici, kukuřici, řepku a slunečnicová semena. Výjimku mají dodávky na základě smluv, které byly uzavřeny do 2. května.

Slovensko původně od 19. dubna zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Podobné opatření v zájmu ochrany domácího trhu zavedlo také Polsko, Maďarsko a Bulharsko, tyto země podpořilo i Rumunsko. Slovenský zákaz dovozu se původně vztahoval také například na ukrajinské ovoce, zeleninu, cukr či med.

Evropská komise (EK) minulý týden ohlásila dohodu se zmíněnými pěti členskými státy ohledně zavedení unijních ochranných opatření na dovoz vybraných produktů z Ukrajiny a na tom, že tyto členské země evropského bloku zruší jednostranná obchodní omezení. Dohoda podle EK zahrnuje i podporu pro zemědělce v hodnotě 100 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy Kč). Příslušné nařízení ve věci zákazu dovozu čtyř ukrajinských zemědělských komodit do pěti států EU komise vydala v úterý.

Zdroje: