Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Polsko po zásahu EU zrušilo vlastní omezení dovozu ukrajinského obilí, Slovensko zákaz dovozu zúží

Polsko po zásahu EU zrušilo vlastní omezení dovozu ukrajinského obilí, Slovensko zákaz dovozu zúží
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Polsko zrušilo jednostranné omezení dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny, Slovensko zúží seznam ukrajinských zemědělských produktů, které je zakázáno dovážet do země. Jde o reakci na krok Evropské komise (EK), která omezila import do pěti zemí unijního bloku včetně Polska.

Komise dříve po dohodě s Polskem, Slovenskem, Maďarskem, Bulharskem a Rumunskem zavedla opatření, která pozastavují dovoz ukrajinských plodin do těchto zemí.

Unijní exekutiva konkrétně do 5. června rozhodla o pozastavení dovozu ukrajinské pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen do pětice jmenovaných evropských států. Vedly ji k tomu jejich stížnosti, že levné zemědělské plodiny z Ukrajiny způsobily problémy domácím zemědělcům s prodejem jejich produkce. Do dalších zemí unijního bloku mohou ukrajinské plodiny dál plynout bez omezení.

Krok EK přivítal polský premiér Mateusz Morawiecki. „Omezení Evropské komise vztahující se na zemědělskou produkci z Ukrajiny odpovídají očekávání ohledně snížení napětí na domácím trhu,“ řekl premiér v úterý večer novinářům. Dohodu s unijní exekutivou označil za výsledek „velmi intenzivního jednání s Ukrajinou i Evropskou komisí“.

Podle unijního opatření bude přes Polsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko nadále možný tranzit ukrajinské produkce určené pro jiné země. Součástí unijních regulací je také finanční podpora místním zemědělcům v pětici zemí v celkové výši 100 milionů eur (přibližně 2,4 miliardy Kč).

EU loni v rámci pomoci Ukrajině, na jejíž ekonomiku i zemědělství těžce dopadá ruská vojenská invaze, schválila roční pozastavení cel na veškeré zemědělské a potravinářské zboží. Obiloviny a další produkty měly evropskými zeměmi především putovat směrem do afrických či blízkovýchodních států.

Slovensko zúží stávající zákaz dovozu ukrajinských produktů, sladí se s EU

Slovensko zúží seznam ukrajinských zemědělských produktů, které je zakázáno dovážet do země. Bratislava tak restrikce sladí s nejnovějším ochranným opatřením EU, které se vztahuje na dovoz pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen z Ukrajiny do pěti členských států unie včetně Slovenska. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí slovenské vlády.

Slovensko od 19. dubna zakázalo dovoz tří desítek různých zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny.

Levné obilí z Ukrajiny zaplavilo trhy středoevropských zemí, když ho Ukrajina kvůli zablokovaným černomořským přístavům začala převážet pozemní cestou přes sousední země a když EU uvolnila pravidla jeho prodeje na unijním trhu.

Slovensko v dubnu odhalilo v dovezené ukrajinské pšenici výskyt pesticidu, zbytky látky chlorpyrifos v zásilce o hmotnosti 1500 tun potvrdil i kontrolní test. Slovenský ministr zemědělství Samuel Vlčan v úterý řekl, že tato pšenice bude muset být zlikvidována.

Zdroje: