Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Spor o dovoz ukrajinských obilnin urovnán. Brusel zaplatí zemědělcům

Spor o dovoz ukrajinských obilnin urovnán. Brusel zaplatí zemědělcům
Protestující polští zemědělci u hranic u ukrajinské hranice. | zdroj: Profimedia

Evropská komise dosáhla dohody s Polskem, Maďarskem, Slovenskem, Bulharskem a Rumunskem o dovozu ukrajinských zemědělských produktů do Evropské unie. Sdělil to evropský komisař pro obchod Valdis Dombrovskis.

Komisař v pátek informoval, že státy zruší jednostranná omezení dovozu a mimořádná ochranná opatření u pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen. Jejich zemědělci pak dostanou „odškodnění“.

„Jsem rád, že mohu oznámit politickou dohodu o dovozu ukrajinských zemědělských a potravinářských produktů do Evropské unie. S pěti sousedními členskými státy unie a Ukrajinou jsme se dohodli, jak situaci řešit," říká Dombrovskis ve videu na twitteru.

Dohoda podle něj zahrnuje podporu pro zemědělce v Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku v hodnotě 100 milionů eur, tedy zhruba 2,4 miliardy korun.

Polsko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko tento měsíc omezily dovoz ukrajinských zemědělských produktů v reakci na protesty domácích zemědělců, kteří mají v důsledku dovozu z Ukrajiny problémy s prodejem vlastní produkce.

Rumunsko sice restrikce nezavedlo, připojilo se však k ostatním čtyřem zemím v tlaku na Evropskou komisi, aby problémy způsobené ukrajinským dovozem řešila.

Bezcelní režim zůstává

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v nótě zaslané diplomatickým zástupcům Evropské unie a Polska v Kyjevě Jakékoli omezení dovozu ukrajinského obilí do zemí Evropské unie je „nepřijatelné“.

Pro potraviny a zemědělské produkty dovážené z Ukrajiny platí bezcelní režim.

„Taková omezení, ať už je jejich odůvodnění jakékoli, nejsou v souladu s Asociační dohodou mezi Ukrajinou a Evropskou unií,“ napsalo ukrajinské ministerstvo.

Velvyslanci zemí Evropské unie se v pátek Bruselu dohodli, že bezcelní režim pro potraviny a zemědělské produkty dovážené z Ukrajiny o rok prodlouží.

Zdroje: