Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

USA profitují z války na Ukrajině: Staly se největším vývozcem zkapalněného zemního plynu

USA profitují z války na Ukrajině: Staly se největším vývozcem zkapalněného zemního plynu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Spojené státy se v letošním prvním pololetí staly největším vývozcem zkapalněného zemního plynu na světě, a to zejména díky růstu dodávek do Evropy v souvislosti s válkou na Ukrajině. Uvedl to americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) s odvoláním na údaje organizace CEDIGAZ.

Vývoz LNG ze Spojených států se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 12 procent na 11,2 miliardy krychlových stop (zhruba 317 milionů krychlových metrů) denně. Přispěly k tomu vyšší exportní kapacity, vyšší ceny a silná poptávka, a to zejména v Evropě.

Export LNG v posledních několika letech výrazně roste, protože země po celém světě se v rámci ochrany životního prostředí snaží při výrobě elektřiny přecházet z uhlí na plyn. Výstavba nových zařízení pro dodávky LNG však trvá několik let. Nepředpokládá se, že by USA tyto kapacity minimálně do roku 2024 výrazněji rozšířily.

V prvních pěti měsících letošního roku podle EIA směřovalo zhruba 71 procent vývozu LNG z USA do Evropské unie a Británie. Evropa se před zimou snaží získat dostatek plynu do svých zásobníků, protože Rusko výrazně omezuje dodávky prostřednictvím plynovodů.

Evropská unie se nyní snaží snížit svou závislost na Rusku. Pracuje proto na snižování spotřeby plynu a hledá alternativní zdroje.

V loňském roce EU z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU. 

Zdroje: