Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Orbán: Protiruskými sankcemi se EU nestřelila do nohy, ale rovnou do plic

Orbán: Protiruskými sankcemi se EU nestřelila do nohy, ale rovnou do plic
Viktor Orbán | zdroj: Profimedia

Lídři Evropské unie by podle maďarského premiéra Viktora Orbána měli připustit, že sankce proti Rusku nefungují a je potřeba je změnit. V pravidelném rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth tento politik známý svými dobrými vztahy s Ruskem řekl, že sankce poškozují EU více než Moskvu a že evropské hospodářství lapá po dechu.

„Dospěli jsme do okamžiku pravdy, politici v Bruselu musejí připustit, že jejich kalkulace nebyly správné,“ řekl Orbán. Představitelé sedmadvacítky podle něj předpokládali, že opatření přijatá kvůli ruské invazi na Ukrajinu budou Rusy bolet více než Evropany, ale „tak to není, víc bolí nás“. Místo toho, aby tím, že Rusko oslabí, válku zkrátily, jen ji protahují, uvedl Orbán.

„Původně jsem si myslel, že jsme se střelili jen do nohy, ale nyní je jasné, že evropská ekonomika se střelila do plic a lapá po dechu,“ řekl Orbán, jehož kabinet se podobně jako vlády jinde v Evropě snaží vyrovnat s dopady strmého růstu cen energií a pohonných hmot.

Ve středu Orbánova vláda zrušila mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou, což byl jeden z klíčových bodů jeho politiky. Podle ekonomů banky Morgan Stanley může toto opatření posílit inflaci o 1,5 procentního bodu. Inflace je už nyní nejvyšší za posledních dvacet let, přispívá k ní i slabý forint.

Orbán se domnívá, že v současné situaci je potřeba „sednout si s Rusy, musí se vyjednávat, dosáhnout příměří a pak se musejí konat mírové rozhovory, protože mír je jediným řešením současných ekonomických problémů“.

EU zahájila právní kroky proti Maďarsku, vadí jí diskriminační ceny benzinu

Evropská komise (EK) zahájila právní kroky vůči Maďarsku, vadí jí diskriminační ceny pohonných hmot pro vozidla se zahraniční poznávací značkou. Podle dnešního oznámení EK je opatření Maďarska v rozporu s pravidly vnitřního trhu, komise proto zahájila vůči Maďarsku řízení o porušení povinností.

Nařízení v Maďarsku stanoví, že majitelé vozidel se zahraniční poznávací značkou nemohou využívat státní dotace. U čerpacích stanic tak tito občané jiných zemí EU platí vyšší ceny. Podle komise platí majitelé vozů s maďarskou poznávací značkou za palivo o 60 až 70 procent méně. Vláda premiéra Viktora Orbána zavedla slevu v souvislosti s vysokými cenami energií.

Komise vyzvala Maďarsko, aby dodržovalo pravidla volného pohybu zboží a osob v rámci EU, včetně dopravních služeb. Zejména v současné situaci je podle EK důležité, aby vnitřní trh fungoval a zmírnil dopad války na Ukrajině na ekonomiku. Individuální opatření na vnitrostátní úrovni a diskriminační pravidla nejsou podle komise řešením.

Pokud Maďarsko v době řízení nerozptýlí obavy komise, může unijní exekutiva podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. Maďarsko se má vyjádřit do dvou měsíců.

Evropa po šesti letech překonala Asii a je největším odběratelem ropy z USA

Evropa po šesti letech překonala Asii a stala se největším odběratelem americké ropy. Od ledna do května letošního roku odebrala v průměru 213,1 milionu barelů ropy, zatímco Asie 191,1 milionu barelů. Vyplývá to z nejnovějších statistických údajů, na které upozornila agentura Bloomberg. Naposledy byl dovoz americké ropy do Asie nižší než do Evropy v roce 2016, kdy Spojené státy zrušily zákaz vývozu.

Posun v obchodu s ropou zdůrazňuje, jak významně invaze ruských vojsk na Ukrajinu přesměrovala dodávky energií. Ve snaze přerušit financování „Putinovy války“ uvalily Spojené státy a další země sankce na ruskou ropu. Výsledkem toho je, že více evropských zemí začalo dovážet ropu z USA, zatímco Rusko nabízí svoji ropu s výraznou slevou zemím, jako je Indie a Čína, které žádné zákazy nezavedly.

Vzhledem k tomu, že Evropa se snaží snížit závislost na ruských energiích a přeorientovat se na takzvanou sladší ropu, která má nahradit ropu z Ruska, je pravděpodobné, že dosavadní trend v obchodování s ropou vydrží, uvedl analytik společnosti Energy Aspects Christopher Haines. Těžba ropy ve Spojených státech se zvyšuje, ale ne dostatečně rychle na to, aby pokryla potřeby Asie i Evropy. Navíc se zdá, že Blízký východ je omezen v tom, kolik další ropy může do Evropy posílat.

Největší producenti na Blízkém východě, což je Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, se už teď potýkají s problémy při plnění svých těžebních limitů v rámci dohody skupiny OPEC+. Ta zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Další dodavatelé, jako je například Libye, pak trápí politické nepokoje, které omezují vývoz.

Zdroje: