Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Ukrajinec volal do Ruska pro radu s opravou ukořistěného tanku: Dělejte je pořádně!

Ukrajinec volal do Ruska pro radu s opravou ukořistěného tanku: Dělejte je pořádně!
Ruský tank T-72B3 | zdroj: Profimedia

Ukrajinský tankista telefonoval kvůli porouchanému ukořistěnému ruskému tanku na technickou podporu do ruské továrny Uralvagonzavod, aby mu poradili s opravou stroje. Napsal to časopis Forbes, podle něhož se mu Rusové - včetně ředitele závodu - skutečně snažili pomoci. Zjevně nepoznali, že mluví s ukrajinským vojákem. Ukrajinci ukořistili Rusku během jeho invaze dosud na 200 kusů ruských tanků T-72B3, což je jeden z novějších strojů země a vyrábí se v Uralvagonzavodu v Nižném Tagilu, podotkl magazín.

Na rozdíl od jiných ruských tanků nemají Ukrajinci se strojem T-72B3 tolik zkušeností, vysvětluje časopis. Takže když se podle něj tankista s volacím znakem Kočevnik dostal s ukořistěným strojem tohoto typu do problémů, zavolal do Uralvagonzavodu. Telefonáty přitom Ukrajinci natočili a záznam se objevil na serveru YouTube.

Kočevnik si z Rusů hlavně vystřelil, ale problémy s tankem byly skutečné, píše Forbes. Tankista, který slouží u 54. mechanizované brigády ukrajinské armády, hlásil u stroje únik oleje, poruchu kompresorů nebo selhávání elektrického mechanismu na otáčení věže.

V Uralvagonzavodu přitom hovořil s mužem, jenž se představil jako Alexandr Anatoljevič, a zjevně nepoznal v rusky hovořícím Kočevnikovi ukrajinského vojáka. Slíbil, že bude o problémech informovat konstrukční kancelář a obrátí se i na výrobce motorů.

Ukrajinec se poté podle záznamu dovolal řediteli závodu Andrejovi Abakumovovi, který ho požádal, aby mu podrobně popsal problémy stroje přes komunikační platformu WhatsApp, a slíbil, že vše projedná s konstruktéry.

Tankista nakonec Rusům prozradil, že je ukrajinský voják a poruchový stroj ukořistila jeho armáda loni u Izjumu. Na záběrech je také slyšet, jak Kočevnik žádá Rusy, aby tanky T-72 vyráběli lépe a ukořistěné stroje pak nebyly v tak špatném stavu. Loučí se s nimi se slovy „Sláva Ukrajině“.

Zdroje: