Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zelenskyj oznámil založení mezinárodní zbrojařské aliance pro svobodný svět

Zelenskyj oznámil založení mezinárodní zbrojařské aliance pro svobodný svět
Volodymyr Zelenskyj na zbrojařském fóru v Kyjevě | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil založení mezinárodní aliance zbrojařského průmyslu. Jejím účelem má být mimo jiné posílení obranného potenciálu Ukrajiny. Zbrojařského fóra v Kyjevě se podle něj zúčastnili zástupci 252 zbrojařských firem z více než 30 zemí včetně České republiky. Názvy firem Zelenskyj nezveřejnil.

Základem pro alianci je prohlášení, které dosud podepsalo 13 předních výrobců zbraní, uvedl Zelenskyj na sociálních sítích. Dodal, že další zbrojařské koncerny se mohou připojit. Ukrajinské ministerstvo zahraničí později uvedlo, že se připojilo už 38 firem z 19 zemí.

Ukrajinský prezident vyslovil přání učinit z Ukrajiny jednoho z největších výrobců zbraní na světě. „Pořádali jsme první Fórum obranného průmyslu na Ukrajině, na němž se sešlo 252 předních zbrojovek z více než 30 zemí Evropy, Severní Ameriky, Asi a z Austrálie. Právě nyní se utvářejí nejmocnější vojensko-průmyslové komplexy, stejně jako jejich priority a globální standard obrany,“ uvedl Zelenskyj. „Vytváříme takový obranný potenciál pro Ukrajinu, a tím pro celý svobodný svět, který odráží naši sílu,“ uvedl Zelenskyj na platformě X.

Prioritou je podle Zelenského rozvoj zbrojní produkce při použití moderních technologií, včetně výroby granátů, raket a dronů přímo na Ukrajině ve spolupráci se světovými lídry v tomto odvětví. „Na setkání se zástupci firem a sdružení působících v obranném průmyslu ze Spojených států, Spojeného království, Německa, Francie, Turecka, Švédska a České republiky jsme hovořili o možnostech partnerství a společné výroby zbraní. Ukrajina je připravena poskytnout zvláštní podmínky společnostem ochotným rozvíjet zbrojní výrobu společně s naší zemí,“ uvedl ukrajinský prezident.

Podle Zelenského jde o alianci, která je oddaná mezinárodnímu právu a obraně svobodného světa. „Nehovořím jen o Ukrajině, ale o zabezpečení každé země světa před agresí,“ řekl Zelenskyj v projevu před výrobci zbraní.

Přítomnost zástupců českých firem na kyjevském fóru potvrdil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. Ohlášená aliance se podle jeho názoru bude nejspíš ještě nějakou dobu formovat. Bez ohledu na to, zda se do ní české firmy formálně zapojí, budou i nadále pokračovat v dodávkách na Ukrajinu jako dosud, domnívá se Hynek.

České ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že náměstek ministryně Daniel Blažkovec s ukrajinskou stranou na okraj kyjevského fóra diskutoval o aktuálních společných projektech. Patří mezi ně transfer výroby útočné pušky Bren 2 od společnosti Česká zbrojovka či linka na výrobu malorážové munice od firmy Sellier&Bellot. „Diskutovány byly například kooperace při produkci obrněných vozidel, bojových vozidel pěchoty či dodávek speciálních podvozků Tatra,“ napsalo ministerstvo na webu.

Ukrajina, která byla dosud v obraně před ruskou agresí odkázána převážně na dodávky západních zbraní, chce v budoucnu většinu zbrojního materiálu vyrábět sama. Země vytvoří zvláštní obranný fond, aby vytvořila dodatečné hospodářské zdroje vedle státních výdajů na obranu, řekl Zelenskyj. „Fond bude plněn dividendami ze státních obranných aktiv a ze zisku z prodeje zabavených ruských aktiv,“ dodal ukrajinský prezident.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal vyjádřil přesvědčení, že Ukrajina se v budoucnu stane novým centrem výroby vysoce kvalitních armádních výrobků v Evropě, napsal deník The Kyiv Independent.

Zdroje: