Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Polojasno

Putin jednal s bývalým velitelem wagnerovců o vzniku dobrovolnických jednotek

Putin jednal s bývalým velitelem wagnerovců o vzniku dobrovolnických jednotek
Vladimir Putin, Junus-Bek Jevkurov a Andrej Trošev | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek večer jednal s někdejším členem vedení žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andrejem Troševem o vytvoření dobrovolnických jednotek určených zejména pro boj na Ukrajině.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Trošev pracuje pro ministerstvo obrany. To ukazuje, že se ruské vedení snaží dát najevo, že získalo kontrolu nad žoldnéřskou skupinou, která se v červnu neúspěšně pokusila provést ozbrojenou vzpouru.

Wagnerovcům, kteří se osvědčili zejména v bojích na Ukrajině, Putin krátce po jejich vzpouře nabídl možnost dál bojovat. Naznačil ale, že by si přál, aby se do vedení skupiny místo jejího dosavadního šéfa Jevgenije Prigožina postavil Trošev. Prigožin zemřel v srpnu při letecké nehodě na trase mezi Moskvou a Petrohradem.

Podle Kremlu se čtvrteční schůzky Putina s Troševem, známým také pod přezdívkou „Sivý“, účastnil ještě náměstek ministerstva obrany Junus-Bek Jevkurov. Putin se na Troševa obrátil s tím, že už dříve mluvili o tom, že se bude zabývat „formováním dobrovolnických jednotek, které mohou plnit různé bojové úkoly, především samozřejmě v zóně speciální vojenské operace“. Speciální vojenskou operací Moskva nazývá invazi svých vojsk na Ukrajinu.

Putin připomněl, že Trošev sám v takové jednotce více než rok bojoval. „Víte,... jak se to dělá, víte, které problémy je třeba řešit předem, aby práce na bojišti šla co nejlépe a co nejúspěšněji,“ řekl. Wagnerovci se z bojů na Ukrajině stáhli začátkem června.

Trošev je veterán válek v Afghánistánu a Čečensku, za operace v Sýrii dostal v roce 2016 nejvyšší ruské vyznamenání - Hrdina Ruské federace. V rámci Wagnerovy skupiny působil jako náčelník jejího štábu.

Americký Institut pro studium války (ISW) několik dnů před Prigožinovou smrtí informoval, že vedení Wagnerovy skupiny obvinilo Troševa ze zrady. Bylo to v souvislosti s tím, že odešel do soukromé žoldnéřské skupiny Redut, spojované s ruským ministerstvem obrany.

Podle britské vojenské rozvědky se stovky bojovníků dříve spojovaných s wagnerovci zřejmě začaly zapojovat do bojů na Ukrajině, ať už jako jednotlivci, nebo jako malé skupiny. Bojovníci vstoupili do jednotek ruské armády nebo do jiných žoldnéřských skupin, uvádí se v dnešním příspěvku britských vojenských zpravodajců na sociální síti X.

Zdroje: