Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 11°C Polojasno

Putin na výročí anexe řekl, že obyvatelé ukrajinských regionů chtěli k Rusku

Putin na výročí anexe řekl, že obyvatelé ukrajinských regionů chtěli k Rusku
Ruské oslavy prvního výročí anexe čtyř ukrajinských regionů | zdroj: Profimedia

Obyvatelé čtyř ukrajinských regionů, které Moskva před rokem nezákonně anektovala, se sami rozhodli být se svou vlastí, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl to v prohlášení u příležitosti prvního výročí anexe, která se podle něj odehrála plně v souladu s mezinárodními normami. 

Putin podepsal 30. září 2022 smlouvy o připojení čtyř Moskvou okupovaných východoukrajinských regionů k Ruské federaci - Doněcké lidové republiky (DNR), Luhanské lidové republiky (LNR), Chersonské oblasti a Záporožské oblasti. Šlo přibližně o 15 procent rozlohy Ukrajiny. Rusko se části těchto oblastí zmocnilo po invazi na Ukrajinu z loňského února. Byla to největší anexe území v Evropě od druhé světové války.

Kyjev i Západ označily loňská referenda o připojení k Rusku za nezákonná a nadále pokládají tyto regiony za součást Ukrajiny. Letos v červnu zahájila ukrajinská armáda dlouho očekávanou protiofenzivu, jejímž hlavním cílem je vytlačit Rusy z anektovaných území.

Putin dnes také uvedl, že obyvatelé čtyř ukrajinských regionů znovu vyjádřili vůli být součástí Ruska v nedávných místních volbách, které podle ústřední volební komise vyhrála ruská vládní strana Jednotné Rusko.

V pátek se na Rudém náměstí v Moskvě konal koncert u příležitosti prvního výročí anexe, kterého se však Putin nezúčastnil. Jeho prohlášení přišlo poté, co ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že počínaje 1. říjnem bude ve většině oblastí země povoláno 130 000 mužů k povinné vojenské službě. Odvody se budou poprvé provádět i na anektovaných územích.

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell dnes při své neohlášené návštěvě Ukrajiny zmínil výročí „nezákonné anexe“ a zopakoval, že EU politicky, vojensky a ekonomicky podporuje Ukrajinu v její snaze obnovit svou územní celistvost.

Zdroje: