Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 10°C Oblačno

Ukrajina poprvé použila kazetovou munici z USA

Ukrajina poprvé použila kazetovou munici z USA
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ukrajina poprvé použila proti ruským silám na jihovýchodě země kontroverzní kazetové bomby dodané Spojenými státy. Informoval o tom deník Washington Post s odvoláním na ukrajinské představitele. Ukrajinské jednotky se s jejich pomocí snaží prorazit silně opevněné ruské pozice, které zpomalily letní ofenzívu Ukrajiny.

Kazetová munice v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu.

Poskytnutí kazetové munice Ukrajině oznámil počátkem měsíce americký prezident Joe Biden v rámci nové dodávky zbraní a vojenské techniky. Rozhodnutí označil za „velmi těžké“. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin minulý týden prohlásil, že Rusko má dostatečné zásoby kazetové munice a Moskva si vyhrazuje právo je použít, jestliže bude taková munice nasazena proti ruským silám na Ukrajině.

Kazetová munice je zakázaná ve více než 120 zemích, v USA, Rusku nebo na Ukrajině však ne. Podle organizace Human Rights Watch už Rusko i Ukrajina kazetovou munici během současné války použily.

Kyjev dodávky požadoval už delší dobu se zdůvodněním, že kazetová munice vykompenzuje značnou nevýhodu ukrajinské armády, pokud jde o dělostřelectvo, výzbroj a počet vojáků. Počátkem týdne velitel 57. brigády plukovník Oleksandr Bakulin řekl stanici BBC News, že kazetová munice je potřebná k tomu, aby „způsobila maximální škody nepřátelské pěchotě“. Připustil ale, že „nevyřeší všechny problémy na bojišti“.

Kromě frontových pozic na jihovýchodě Ukrajiny se očekává, že kazetová munice bude použita také v blízkosti Ruskem kontrolovaného města Bachmut, místa nejdelší a nejkrvavější bitvy nynější války.

Zdroje:
Washington Post, Weltwoche