Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Trump se odvolává proti verdiktu, podle kterého musí zaplatit stamiliony dolarů

Trump se odvolává proti verdiktu, podle kterého musí zaplatit stamiliony dolarů
Prošetřuje se, jestli Trumpova společnost nepravdivě vykazovala majetek, aby si tak zajistila půjčky a ekonomické a daňové výhody | zdroj: Profimedia

Bývalý americký prezident Donald Trump se dnes obrátil na odvolací soud ve snaze zvrátit nedávný verdikt, podle kterého musí zaplatit přes 450 milionů dolarů (přes deset miliard Kč) za systematické zveličování svého majetku před bankami a jinými podnikatelskými partnery. Podle agentury AP může odvolací řízení trvat i déle než rok.

Exprezidentův tým odvolání avizoval už před oznámením trestu a označoval za zaujatého prvoinstančního newyorského soudce Arthura Engorona, který v občanskoprávním procesu kolem Trumpova podnikání rozhodoval. V dnešním soudním podání uvádí, že žádá odvolací soud, aby rozhodl, zda Engoron v případu pochybil a zda nepřekročil své pravomoci.

Trump, jeho firma Trump Organization a její funkcionáři včetně exprezidentových dospělých synů podle soudce roky podváděli banky či pojišťovny, když zveličovali hodnotu svých majetků ve snaze zajistit si lepší podmínky u půjček a jiných transakcí. Ve verdiktu publikovaném 16. února Engoron uvedl, že jejich podvody jsou šokující a "bijí do očí".

Žalobu v této věci vznesla vláda státu New York a soudce uznal téměř všechna její tvrzení, přičemž Trumpovi uložil pokutu ve výši skoro 355 milionů dolarů. Zároveň mu nařídil zaplatit úroky za "nekale získané prostředky", což aktuálně částku navyšuje asi o 100 milionů.

Americká média rozhodnutí popisují jako značnou ránu pro finance podnikatele, který aktuálně usiluje o návrat do Bílého domu a zároveň čelí několika trestním kauzám. Dnešní odvolání přitom automaticky nezastavuje vymáhání prvoinstančního verdiktu, které by bez zásahu odvolací instance začalo v posledním týdnu března.

Trump také může vymáhání pokuty zastavit tím, že požadovanou částku převede na účet soudu anebo najde třetí stranu, která za něj bude během projednávání odvolání ručit. Jeho právníci dnes neuvedli, zda si exprezident již zajistil příslušný dluhopis nebo zda si jej aktuálně dojednává.

Newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová v roce 2022 Trumpa zažalovala za podvody. Nyní je podle AP jasné, že se kauza dál potáhne na pozadí Trumpovy kampaně za znovuzvolení před listopadovými prezidentskými volbami. Tisková agentura uvedla, že odvolací řízení zpravidla v New Yorku trvá měsíce a že rozuzlení může přijít až po více než roce.

Engoronův verdikt kromě obřího finančního trestu zahrnuje i tříletý zákaz pro Trumpa vést v New Yorku jakoukoli firmu, včetně Trump Organization. Soudce nakonec nenařídil rozpustit exprezidentovy podniky, nařídil však, aby operace Trump Organization nejméně další tři roky sledovala soudem dosazená kontrolorka.

Zdroje: