Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soud nařídil Trumpovi zaplatit novinářce dalších 83 milionů dolarů za pomluvu

Soud nařídil Trumpovi zaplatit novinářce dalších 83 milionů dolarů za pomluvu
Novinářka Jean Carrollová (v bílém) vyhrála soud proti Donaldu Trumpovi | zdroj: Profimedia

Soud v New Yorku nařídil bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zaplatit dalších 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy Kč) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka, poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. O rozhodnutí poroty informovaly tiskové agentury. Trump v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.

Někdejší sloupkařka časopisu Elle požadovala odškodné ve výši nejméně deseti milionů dolarů (228 milionů Kč) kvůli tomu, že Trump v červnu 2019 popřel, že ji v polovině 90. let sexuálně zneužil v šatně obchodního domu na Manhattanu. Porota, v níž bylo sedm mužů a dvě ženy, k rozhodnutí podle agentury Reuters došla za méně než tři hodiny a svým verdiktem vysoce překonala minimální sumu, které se Carrollová domáhala.

Trump, který se předtím účastnil většiny pětidenního projednávání případu před soudem na Manhattanu, vyřknutí rozhodnutí přítomen nebyl. Na verdikt ale reagoval rychle. "Náš právní systém se naprosto vymknul kontrole, používá se jako politická zbraň," citovala z jeho vyjádření agentura AP. Rozhodnutí exprezident označil za "naprosto směšné", zatímco Carrollová jej uvítala s úsměvem.

Jak podotýkají agentury, případ může zkomplikovat Trumpovy snahy znovu se stát prezidentem v listopadových volbách. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se o tento úřad opět střetne s nynější hlavou státu Joem Bidenem.

Loni v květnu porota v odděleném občanskoprávním sporu dospěla k závěru, že Trump novinářku před lety sexuálně zneužil a následně ji pomluvil, když její nařčení označil za podvod. Za to jí bylo loni přisouzeno odškodné pět milionů dolarů (114 milionů Kč).

Exprezident ve čtvrtek u soudu uvedl, že si naprosto stojí za svou dřívější výpovědí, že Carrollovou nezneužil. Před svou výpovědí Trump podle BBC prohlásil "tuto ženu jsem nikdy nepotkal", načež jej soudce Lewis Kaplan napomenul, že hlasitým mluvením narušuje průběh soudního řízení.

Právníci Carrollové u soudu přehráli nahrávky z Trumpovy dřívější výpovědi, v nichž označil novinářku za "duševně chorou" a "šílenou" a pohrozil, že ji zažaluje. "Je to falešné obvinění, nikdy k tomu nedošlo, nikdy by k tomu nedošlo," uvedl ve výpovědi exprezident.

Zdroje: