Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Tonoucí se stébla i hůlky chytá…

Tonoucí se stébla i hůlky chytá…
Oslavy čínského Nového roku v Římě | zdroj: Profimedia

Těžce zadlužená Itálie se snaží získat peníze, kde se dá. Chytá se každého stébla, v tomto případě asi spíš jídelní hůlky.

Řím koncem týdne podepíše smlouvu o spolupráci s Čínou. Jako první stát skupiny G7 a jako první významný členský stát Evropské unie se připojí ke globální iniciativě Nová hedvábná stezka (One Belt One Road). Basta! A své dokola omílané varování ohledně používání čínských technologií a spolupráce s Čínou si milá Evropské unie a Spojené státy mohou laskavě strčit za klobouk.

Italský státní tajemník pro hospodářský rozvoj Michele Geraci koneckonců už loni v červnu ohlásil, že si vysoce zadlužená Itálie musí hledat nové zdroje peněz. Připomněl v této souvislosti, že Čína má finanční rezervy ve výši tří bilionů amerických dolarů.

Nová Hedvábná stezka pomocí miliardových investic hospodářsky propojuje Čínu s Evropou a posiluje vliv Pekingu. Řím si od tohoto prestižního čínského projektu slibuje, že se díky němu italské výrobky dříve dostanou na nejrychleji rostoucí trh na světě.

Čínská dobrosrdečnost? Kdepak!

Potíž je v tom, že Nová hedvábná stezka není žádný konjunkturní program pro cizí churavějící ekonomiky, ale mnohabilionový infrastrukturní projekt, jímž si chce Čína především zajistit přístup na obchodní cesty mezi Asií, Evropou a Afrikou.

Itálie se na svou osamocenou cestu vydává v době, kdy Evropská unie hledá způsob, jak konečně rezolutně – a hlavně společně – proti Číně zakročit. Zapojení Itálie do projektu Nové hedvábné stezky je tak jen další ranou už beztak nalomené jednotě uvnitř Evropské unie.

Samozřejmě – Itálie není jediná evropská země, která si od čínského projektu slibuje zisk. Investiční dohody s Pekingem jich uzavřelo dalších 13 - vedle Maďarska, Řecka, Malty, Polska nebo Portugalska se připojila i Česká republika.

Premiér Giuseppe Conte zdůrazňuje, že chystané memorandum je nezávazná rámcová dohoda, nikoliv mezinárodní smlouva. Itálie prý navíc jako jediná ze 13 signatářských zemí zdůrazňuje téma respektu k evropským hodnotám a pravidlům. To je sice hezké, ale bude to stačit?

Chystaná italsko-čínská dohoda zahrne oblast od politiky přes dopravu, logistiku až po infrastrukturní projekty. Obě země hodlají spolupracovat také s Asijskou bankou pro investice do infrastruktury (AIIB), která se při půjčování peněz řídí mezinárodními standardy, byť ji také řídí Peking. Peníze na infrastrukturní projekty v rámci Nové hedvábné stezky přitom dosud poskytovaly čínské banky, které udělují úvěry v tajnosti, a příští projekty by tedy hůře získávaly souhlas EU.

Do Říma přijede dohodu osobně podepsat čínský prezident Si Ťin-pching.

Italians first!

Itálie koncem loňského roku spadla do recese, už potřetí za posledních deset let. Země má také po Řecku druhý nejvyšší veřejný dluh v Evropské unii. Podle prognóz OECD hrozí Itálii recese i letos.

Motivace Italů je tedy nabíledni: Najít cesty, jak povzbudit ekonomiku. Vládní koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd toho totiž kromě velkohubých slibů zatím mnoho nepředvedla a miliardové čínské investice by potřebovala jak koza drbání.

Řím se tedy zjevně chystá uvést do praxe heslo ministra vnitra Mattea Salviniho, které si tak trochu vypůjčil od Donalda Trumpa: "Prima gli Italiani", tedy "Italové na prvním místě!" Je to snad první krok na cestě pryč od společenství evropských hodnot?

Zdroje:
Vlastní