Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bestii z Manchesteru Britové znali. Přesto mohla v klidu vraždit

Bestii z Manchesteru Britové znali. Přesto mohla v klidu vraždit
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Západní státy jsou bezzubé vůči vyznavačům islámu, kteří jim chystají zkázu a rozsévají smrt. Potvrzuje to i teroristický útok v Manchesteru.

Syn libyjských uprchlíků, dvaadvacetiletý Salman Abedi, se stal jedním z největších masových vrahů v britských dějinách. V pondělí večer po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande ve foyer arény v Manchesteru odpálil podomácku vyrobenou bombu. Zabil 21 lidí, většinou teenagerů, a sebe. Nejmladší oběti bylo teprve osm let.

Salman Abedi Salman Abedi | zdroj: Profimedia Byl to nejkrvavější útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zavraždili v londýnském metru a v autobusu 52 lidí.

Přihlásila se k němu teroristická organizace Islámský stát. Jenže tahle skupina se hlásí k téměř každému útoku proti "bezvěrcům". Není jasné, zda s ní měl Abedi nějaké kontakty, anebo ho jen inspirovala.

Britové si nejsou jisti ani tím, jestli Abedi útočil na vlastní pěst. Nemohou vyloučit, že měl komplice. Proto zvedli čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti na nejvyšší pátý – kritický, který má být vyhlášen jen při bezprostředním ohrožením teroristickým útokem.

Na ulicích britských měst se objeví po boku policistů na pět tisíc po zuby ozbrojených vojáků.

Na vlky jsme krátcí

Pokud se nakonec ukáže, že Abedi vraždil jako osamělý vlk, šéfové britských tajných služeb nebudou pod takovým tlakem, protože obrana před útoky teroristů-solitérů je obtížná.

Bezpečnostní informační služba (BIS) na svém webu popisuje osamělé vlky jako "noční můru z nejčernějších snů".

"Pokud má zpravodajská služba zabránit teroristickým útokům, musí pronikat do prostředí a blízkosti teroristických skupin, kde o nich může sbírat informace... Je to složité a nebezpečné. Stačí malé uklouznutí a z agenta je mrtvý muž," píše se ve zprávě BIS (zde). "Nicméně je šance odvrátit útok, což v případě osamělého útočníka neplatí," pokračuje analýza.

U osamělých vlků se zpravodajci nemají čeho chytit. "Sólista nezanechává téměř žádné stopy. O svých plánech a úmyslech se mnohdy nesvěřuje," konstatuje BIS.

Pokud (osamělý vlk) udrží jazyk za zuby a je opatrný, mají agenti mizivou šanci jeho útok odvrátit. "Nepomůže, ani kdyby sledovací služby měly desetkrát nebo stokrát víc lidí," píše BIS.

(A ještě poznámka ke slangu zpravodajců: Nazývat teroristy osamělými vlky není vůči psovité šelmě fér. Vlci, i ti osamělí, nezabíjejí bezhlavě, ale pouze pro to, aby získali potravu a přežili. Vlci jsou lovci, nejsou motivováni nenávistí nebo pomstychtivostí. Tyto vlastnosti jsou "lidské" nikoli "vlčí". Abedi zjevně zabíjel, a to i děti, z nenávisti vůči západní společnosti.)

Návrat ztracených teroristů

"Člověka, který prochází databázemi závažně podezřelých osob, lze samozřejmě nepřetržitě sledovat, ale jen dva, tři týdny, rozhodně ne dva, tři roky," připomíná zmíněná zpráva BIS.

Časopis Economist píše, že britská kontrarozvědka MI5 eviduje na tři tisíce lidí, které pokládá za náboženské extremisty. Abedi byl mezi nimi. Na sociálních sítích velebil muslimy z Británie, kteří bojovali za islámský stát.

MI5 však upozorňuje, že její kapacity jí dovolují stále sledovat pouze čtyři desítky radikálních muslimů.

Experti z této kontrarozvědky odhadují, že v minulých letech vycestovalo z Británie do Sýrie na 800 lidí s britským občanstvím. Bojovali tam v řadách islámského státu a dalších džihádistických skupin.

Zhruba polovina z nich se podle tajných služeb vrátila – s bojovým výcvikem a patrně i s novou motivací k útokům na bezvěrce.

Také Abedi Sýrii navštívil. Před dvěma lety přestal chodit do mešity, protože mu vadilo, že tamní kazatel kritizoval islámský stát a teroristické útoky. Podle výpovědí lidí, kteří se s ním vídali, se Abedi během posledních let změnil, nechal si narůst plnovous a modlil se nahlas před domem, kde bydlel.

Takže indicie doslova ležely na ulici. Jenže kolik takových vyznavačů islámu se sklony zabíjet bezvěrce žije v Británii? MI5 zná tři tisícovky. O kolika radikálech ale nemá tušení?

Bomba na zakázku?

Zatím posledním osamělým vlkem, který vraždil v Británii, byl dvaapadesátiletý konvertita k islámu Khalid Masood. V březnu zabil v centru Londýna pět lidí. S autem najel do chodců na Westminsterském mostě. Nakonec narazil do zdi u sídla parlamentu, vyskočil z auta a ubodal člena parlamentní ochranky.

Abediho útok byl promyšlenější a propracovanější. Atentátník útočil výbušninou na místě, které z hlediska islamistů představuje téměř ideální cíl. Popový koncert je pro ně symbolem kulturní dekadence západního světa.

Vyrobit bombu podle návodu staženého z webové stránky islamistů není nic složitého. Abedi to mohl zvládnout sám.

Co když mu ale výbušninu někdo vyrobil "na zakázku"? V takovém případě si musí Britové pospíšit, aby jeho "manufakturu" vypátrali. Výrobce nezůstane u jednoho prototypu. A sehnat fanatika schopného vraždit ve jménu Alláha nemusí být v Británii až tak velký problém.

Zdroje:
Vlastní